Presidentsverkiezingen Peru: linkse kandidaat Castillo verrassend op kop

Pedro Castillo.

Pedro Castillo. ©  AFP

De linkse Pedro Castillo ligt bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru verrassend voor. Volgens exitpolls kan de kandidaat van de partij Perú Libre op 16,1 procent van de stemmen rekenen, zo berichtte het staatspersagentschap Andina zondag (lokale tijd).

cevtBron: BELGA

Na de leraar lager onderwijs volgen de conservatieve econoom Hernando de Soto en het rechtse ex-parlementslid Keiko Fujimori, met beiden 11,9 procent. De beste twee kandidaten gaan door naar de tweede ronde.

Castillo komt uit de provincie Chota in het noorden van het land. In 2017 leidde hij een lerarenstaking. De regering beschuldigde hem destijds van banden met sympathisanten van de communistische rebellengroep Lichtend Pad.

Tijdens zijn verkiezingscampagne hamerde Castillo op grondwettelijke hervormingen, een pensioenhervorming en de nationalisering van de gasindustrie. Hij gold niet als favoriet bij de stembusgang, maar won de jongste weken wel terrein in de peilingen.

Corona

Peru heeft bijzonder zwaar te lijden onder de coronapandemie, terwijl de economie van het Zuid-Amerikaanse land vorig jaar met 12,9 procent krom. Na een reeks politieke schandalen is het vertrouwen van de burgers in de politieke klasse zwaar beschadigd.

LEES OOK

Nu in het nieuws