Acht nieuwe Gentse cultuurtips voor tijdens de lockdown
Ondanks het slot op de cultuursector, blijven de artiesten manieren vinden om hun lockdownfruit te kweken én aan de man te brengen. Ze benutten daarbij inventief de mogelijkheden van internet met o.m. YouTube. Nieuwe platen blijven niet steken in een virale bottleneck maar worden genereus losgelaten op de wereld. Verwelkom ze even genereus.
© Filip Naudts
Veerle Malschaert deelt zich helemaal gratisHerbakker TV, via YouTube, gratis
Veerle Malschaert gebruikt haar privéleven wel eens om het naar een meer universeel niveau te tillen en het te delen met anderen. Ze is tenslotte ook maar een mens en maakt mee wat gewone mensen meemaken. Ze kan het wel beter inkleden dan de meeste gewone mensen.
Haar voorlopig laatste onewomanshow kreeg dan ook onomwonden de titel Deel Mij mee. Thema: eenzaamheid en hoe daar mee om te gaan. Malschaert opent haar show, gehuld en verborgen in een deken dat gemaakt is van eenzame sokken. De sokken die overblijven nadat hun levenspartner zoek raakte. Malschaert richtte zelfs een Facebookgroep op waarin ze contact zocht met eenzame mensen, en ze ging met die mensen wandelen. De show waarmee ze langs culturele centra toerde werd ook opgenomen en dank zij Herbakker TV is die nu helemaal gratis te zien op YouTube. Anderhalf uur lang, al denk je op het einde: is het nu al gedaan?
© Ingrid Weyers
Helene Bracke reist door operawereld in vier afleveringen Donna Diva TVVan zaterdag 17 tot en met maandag 26 april online op Sound Of Ghent
De Gentse mezzosopraan Helene Bracke heeft de muziektheatervoorstelling Donna Diva en de OPERAtioneletijdmachine, die ze een aantal jaren geleden in opdracht van Opera Ballet Vlaanderen schreef volledig herwerkt tot een vierdelige tv-show die de titel Donna Diva TV meekreeg. De productie liep in samenwerking met Gent Festival van Vlaanderen en is te zien tussen 17 en 26 april via Sound of Ghent.
In Donna Diva en de OPERAtioneletijdmachine maakte mezzosopraan Helene Bracke samen met pianist Wouter Vande Ginste een school- en familievoorstelling waarmee ze zowel de opera en als culturele centra aandeden.
In die voorstelling speelt Helene Bracke de rol van Donna Diva : een typetje dat via een knotsgekke teletijdmachine _ met veel knipperende lampjes en bliepgeluiden _ door de geschiedenis van de opera reist, verliefd wordt op operazangers en allerlei avonturen meemaakt. Via dat typetje slaagt Helene Bracke er in om kinderen op een speelse manier in contact te brengen met klassieke muziek. In de loop van de vier afleveringen ontmoet Donna Diva naast George Bizet, Luciano Pavarotti, Joan Sutherland en Wolfgang Amadeus Mozart.
“Door corona werden de voorziene muziektheatervoorstellingen geannuleerd” aldus Helene Bracke, die dus nu een vierdelige mini TV-reeks maakte. “Het is niet zomaar een bewerking. Ik maakte een volledige herbewerking van het script, ik schrapte scènes, schreef er nieuwe bij, we gingen op zoek naar opvallende locaties, en we haalden er ook gastacteurs bij, waaronder Anton Cogen die een mysterieus personage vertolkt. Jens Blaute, zoon van Jean Blaute, en in de wereld van, drum-’n-bass bekend als dj James Marvel maakte nieuwe arrangementen voor de klassieke aria’s, wat tot verrassende resultaten leidt. Ik kon me als Donna Diva echt laten gaan, want film heeft veel minder limieten dan theater,” aldus nog Helene Bracke.
Uma Chine heeft nieuwe plaat en lanceert concertfilm
Uma Chine is de Gentse band rond Nele De Gussem die al bij diverse bands actief was en daar een vooral uitvoerende rol op zich nam, zowel met gitaren, synthesizers en microfoons. Maar in 2017 begon ze te repeteren met haar eigen eclectische rockband en goed twee jaar later, begin 2019, kon ze in de Handelsbeurs haar titelloze debuutplaat met zelf geschreven nummers voorstellen. Nu is er met Changes de tweede plaat.
“Ik ben een enorme twijfelaar, ik ben ook constant met kwaliteitscontrole bezig, en ik raakte daar soms door verkrampt”, zegt ze in een interview in zusterkrant De Standaard. “Maar ik heb dat kunnen loslaten en nu zijn de poorten geopend” voegt ze er, gelukkig maar, aan toe. Nele De Gussem weet dat ze met haar muziek niet meteen radiohits zal scoren, en ze is daar ook niet echt naar op zoek. Maar Changes staat wel vol intrigerende muziek, vaak gebaseerd op de eigen dromen van Nele De Gussem. Als voorloper van Changes bracht Uma Chine ondertussen de single Hold uit.
Uma Chine. Changes. Is uit bij W.E.R.F. records. Op zaterdag 17 april brengt Uma Chine een concert(kort)film uit. Te zien op het YouTubekanaal en de Facebookpagina van de band.
Hot Club Gent laat de jazz rijpen op YoutubeHot Club Gent, de jazzclub in het smalle straatje aan de Groentenmarkt, moet net als alle andere horeca- en cultuurinstellingen de deuren dicht houden, maar ze laten er de jazz niet in de steek. “Hier rijpt de Jazz’ is de slogan van de kroeg waar al talloze concerten en jamsessies plaatsvonden. Om de liefhebbers aan hun trekken te laten komen staan een aantal video’s met concertfragmenten op het YouTubekanaal van Hot Club Gent. Op de Facebookpagina beloven de organisatoren nog meer video’s.
Steiger maakt speelse tweede plaat tijdens saaie lockdown“The new lady Llama” is nu uit bij Sdban recordsSteiger is één van de vele bands waarin Gilles Vandecaveye-Pinoy actief is. Voor Give Space, de debuutplaat van de band, trokken de drie van Steiger voor elk nummer naar een andere locatie om het nummer op te nemen en lieten ze zich bij de opname inspireren door de omgeving. Deze keer werden alle nummers opgenomen in een studio in Ledeberg. Die studio is gevestigd boven een atelier van een restaurateur van tweedehandspiano’s. ‘Ineens zaten we in een soort speeltuin met allemaal verschillende piano’s: vleugelpiano’s , maar ook een piano die vals klonk en piano’s die nog niet hersteld waren”, aldus Gilles Vandecaveye-Pinoy in een interview in De Standaard. “We hadden wel heel lang gerepeteerd, maar ter plaatse konden we nog tal van sounscapes in elkaar knutselen, door bijvoorbeeld de snaren van de piano af te plakken met duckttape.”
De drie muzikanten van Steiger (naast Gilles Vandecaveye-Pinoy zijn dat ook nog Simon Raman op drum en Kobe Boon op bas) hebben alle een jazzopleiding en spelen ook in diverse jazzbands, “maar het is nooit onze ambitie geweest om met Steiger een jazzgroep te zijn. We nodigen gewoon iedereen uit om zo open mogelijk te luisteren”, aldus nog Gilles Vandecaveye-Pinoy. Peter De Backer gaf de nieuwe plaat van Steiger 4 sterren in De Standaard.
Gentse raamconcerten bij Sint-JacobsElke zaterdag om 11uEén keer per week kan u terug wegdromen naar Gentse feesten en andere tijden. Elke zaterdag rond 11u houden wandelaars halt aan de kasseien rond Sint-Jacobs omdat ze live muziek horen. Geen plaatje, geen radio, maar muziek van vlees en bloed. Aan Sint-Jacobs nummer 3 staan de ramen dan immers open voor een live concert. Dat kan klassieke muziek zijn, maar we hoorden er ook al fijne jazz. Haal uzelf ergens een koffie in de stad, duffel u goed in en rep u zaterdag naar Sint-Jacobs. Trainen, die concertspieren!Meer info
Absynthe Minded wacht toekomst niet af en blikt terug met best-of
Eind vorige week kon frontman Bert Ostyn het bekendmaken: “Speciale dag voor Absynthe Minded’ schreef hij op de Facebookpagina van de groep. “Ons best-of album ‘Saved along the way’ is uit. Blijkt dat de groep doorheen de jaren ondertussen al 7 albums uitbracht. “De plaat is zowel voor wie toen te jong was of ons op een of andere manier miste; En voor wie ons wel al van bij de start volgt is de plaat een bedanking” aldus nog Bert Ostyn. Uiteraard staan Envoi, Moodswing Baby en Papillon op de plaat, maar ook een aantal nummers die Bert Ostyn bracht in het vtm-programma Liefde voor Muziek.Meer info
© Kurt Van Der Elst
Haal eens een legertje Italiaanse vrouwen in uw huiskamerZondag 18 april, 20.15 u, livestream vanuit Handelsbeurs via Sound of Ghent
Ze halen dan wel niet de bekendheid van hun mannelijke collega’s, maar in de muziekgeschiedenis zijn ook heel wat vrouwelijke componisten terug te vinden. Zeker in het Italië van de 17de eeuw. Sopraan Lieselot De Wilde en het Hathor Consort verkennen in het muziekprogramma Saints and Sinners de mooiste liederen uit het oeuvre van Italiaanse vrouwelijke componisten. Werk van Francesca Caccini, Claudi Sessa, Barbara Strozzi en andere.
De volledige setlist kan u hier al eens bekijken. Ook tickets bestellen kan via dezelfde link.
Lees ook
Video
Hoofdpunten
Marktleider Engie biedt vanaf 1 april opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en gas
Acht keer geflitst op week tijd, maar Dominic laat het hier niet bij: “Dit is toch niet meer normaal?”
“De helft van de spelers liegt over wat hij krijgt, het slaat nergens op”: amateurvoetballers vertellen wat ze écht verdienen
Russische verpleegsters aan het front getuigen: “We moesten koken, wassen en de mannen plezieren”
Inflatie na maanden van daling opnieuw licht gestegen in maart
Beste van Plus
Moeder krijgt verontrustende melding van babymonitor als ze met haar gezin op stap is: “Het is de enige video die ik niet opnieuw kan afspelen”
Khloé Kardashian reageert kordaat op fan die zich vragen stelt bij haar uiterlijk
Koppel betrapt slapende vrouw achter stuur terwijl haar Tesla op snelweg rijdt: “Duurde twee minuten om haar wakker te maken”
Duitse fan probeert ‘Burger King’-kroon op lachende koning Charles te zetten