Prins William en Harry brengen hulde aan overleden grootvader prins Philip

Archiefbeeld. Foto: REUTERS

Prins William en prins Harry hebben beiden hulde gebracht aan hun overleden grootvader prins Philip. De echtgenoot van de Queen overleed vorige week. Hij werd 99 jaar.

Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II (94), is vrijdag op 99-jarige leeftijd overleden. In een mededeling noemt William zijn grootvader een “uitzonderlijk man”. “De eeuw die mijn grootvaders leven was, werd bepaald door zijn dienstbaarheid. Aan zijn land en het Gemenebest, aan zijn vrouw en koningin, en aan ons gezin.”

LEES MEER. Meghan Markle niet naar begrafenis prins Philip: “Dit komt koninklijke familie goed uit” (+)

“Ik ga mijn grootvader missen, maar hij zou willen dat we het werk voortzetten”, aldus nog prins William.

Ook prins Harry heeft in een mededeling hulde gebracht aan zijn grootvader. “Mijn grootvader was een man van dienstbaarheid, eer en veel humor. Hij was altijd zijn authentieke zelve, met een uiterst scherp gevoel voor humor, en was steeds in staat alle aandacht in een kamer vast te houden met zijn charmes, maar ook omdat je nooit wist wat hij daarna zou zeggen.”

Hij looft hem om zijn gevoel voor eer, dienstbaarheid naar de natie en de Queen. “Maar voor mij (...) was hij vooral mijn grootvader. De heer en meester van de barbecue, een legendarische grappenmaker en scherp tot het bittere einde. (...) Dus wat dat betreft, opa, bedankt voor je service, je toewijding aan granny en dat je altijd jezelf bent gebleven.”

LEES OOK. Prins van de uitschuivers: hoe Philip op de tenen trapte van Chinezen, vrouwen, doven en mannen met een sik (+)

Leden van het Britse Lagerhuis zijn maandag een dag eerder van reces teruggekeerd om de overleden prins Philip (99) te herdenken. Hij werd geëerd en bedankt voor onder meer zijn decennialange steun aan koningin Elizabeth en bijdrage aan het Verenigd Koninkrijk en de rest van het Gemenebest. De politici in de zaal droegen donkere kleding, net als de parlementsleden die via een videoverbinding aanwezig waren. Aan het begin van de bijeenkomst werd een minuut stilte gehouden om de prins te herdenken. Lagerhuis-voorzitter Lindsay Hoyle eerde Philip voor zijn steun en loyaliteit. Hij omschreef de prins als uitgesproken familieman met een geweldig gevoel voor humor. “Hij was zonder twijfel een vader van de natie.” De Britse premier Boris Johnson zei dat de prins in zijn leven miljoenen mensen had geraakt. “Hij maakte van dit land een betere plek.”

Onder anderen parlementslid en oud-premier Theresa May bracht haar condoleances over. “Ik had het privilege hem te ontmoeten en meerdere malen te spreken.” Ze herinnerde zich de “ongelooflijk brede belangstelling” die de prins toonde in de gesprekken die ze over verscheidene onderwerpen hadden gevoerd.

Prins Philip liep volgens meerdere parlementsleden voor op de tijd met zijn interesse in bijvoorbeeld het klimaat. Maar ook op het gebied van het familieleven, zei Harriet Harman. “Hij koos ervoor zichzelf op de tweede plek te zetten om zijn vrouw te steunen in de rol van koningin.” Harman benadrukte dat het in de tweede helft van de vorige eeuw ongebruikelijk was dat de man niet het hoofd van het gezin was.

Door red
AANGERADEN