Hongerstaking Navalny: strafkamp dreigt met sondevoeding

Bron © BELGA

Foto: AFP

Het Russische strafkamp waar oppositieleider Aleksej Navalny wordt vastgehouden, dreigt zijn hongerstaking te beëindigen door hem te dwingen te eten. Dat staat maandag op Navalny’s officiële Twitter-account te lezen.

Sinds het begin van zijn hongerstaking zou Navalny acht kilo afgevallen zijn. Navalny ging op 31 maart in hongerstaking, omdat hij in het kamp in Pokrov, op ongeveer honderd kilometer van Moskou, niet de passende zorg voor zijn rug- en beenklachten zou krijgen. Volgens zijn advocaten gaat zijn gezondheidstoestand snel achteruit. Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt hem niet toegestaan. In totaal zou hij al vijftien kilo lichter zijn geworden tijdens zijn verblijf in het gevangenkamp.

In februari werd Navalny veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden met zijn verblijf in Duitsland, waar hij werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Door red
AANGERADEN