Presidentsverkiezingen Ecuador: Conservatief Lasso wint, nadat tegenstander al overwinning had geclaimd

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

In Ecuador heeft de rechtse ex-bankier Guillermo Lasso (65) de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalde het in de tweede ronde van de stembusgang van de linkse Andrés Arauz.

Uit officiële gegevens van de nationale kiesraad (CNE) blijkt dat Lasso met 98,03 procent van de stemmen geteld op 52,48 procent kan rekenen. Arauz, de politieke erfgenaam van de voormalige socialistische president Rafael Correa (2007-2017), strandt op 47,52 procent van de stemmen.

Voor er officiële resultaten bekend werden gemaakt, had Arauz de overwinning nochtans opgeëist, op basis van een exitpoll die hem 1,6 procentpunt voorsprong gaf op zijn rivaal. “We hebben een exitpoll en we hebben gewonnen”, zo sprak hij zijn aanhangers toe vanop een podium in het centrum van de hoofdstad Quito. Later gaf de 36-jarige econoom zijn nederlaag toe en zei hij dat hij Lasso telefonisch zou feliciteren met zijn overwinning. “Dit was een electorale mislukking”, zei hij. Hij riep de kersverse president voorts op om “de rechtsstaat te respecteren” en “democratisch te debatteren”.

Presidentsverkiezingen Ecuador: Conservatief Lasso wint, nadat tegenstander al overwinning had geclaimd
Arauz claimde aanvankelijk de overwinning. Foto: AP

Lasso, die eerder al twee keer tevergeefs een gooi naar het presidentschap deed, eiste de overwinning intussen zelf ook op. Hij beloofde vanuit zijn geboortestad Guayaquil (zuidwesten) na zijn aantreden op 24 mei iedereen in Ecuador “kansen en welvaart” te bieden. “Jarenlang heb ik ervan gedroomd om de Ecuadoranen te kunnen dienen”, zei hij. “Vandaag hebben jullie dit mogelijk gemaakt.”

Arauz won eerste ronde

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen werd in februari overtuigend gewonnen door Arauz, die toen 32,72 procent van de stemmen binnenhaalde. Lasso werd tweede met 19,74 procent: hij was verwikkeld in een harde strijd met de linkse inheemse kandidaat Yaku Pérez (19,39 procent). Het kwam zelfs tot een hertelling van een deel van de stemmen, maar uiteindelijk sprak Pérez zijn steun uit voor Lasso in de aanloop naar de tweede ronde.

Ecuador verkeert in een zware economische crisis als gevolg van de daling van de olieprijzen en de coronapandemie.

AANGERADEN