Verenigde Staten willen gebruik van Johnson & Johnson tijdelijk stopzetten uit vrees voor bloedklonters

Bron © The Guardian, NYT, Belga

De Verenigde Staten roepen op tot een onmiddellijke pauze bij het toedienen van het coronavaccin van Johnson & Johnson. Dat schrijft The New York Times dinsdag op basis van een advies van de Food and Drug Administration (FDA) en het Centers for Disease Control (CDC). De pauze komt er nadat er bij zes personen bloedklonters waren vastgesteld.

De zes personen, allen vrouwen tussen 18 en 48 jaar, kregen de bloedklonters binnen de twee weken na vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin. Een van hen is overleden, een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

LEES OOK. Geplande vaccinatie met J&J gaat in België gewoon door, ondanks opschorting in VS

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Food and Drug Administration (FDA) hebben dinsdag in een gezamenlijke verklaring daarom aangeraden om een pauze in te lassen. De Amerikaanse federale distributiekanalen zullen volgens NBC het gebruik ervan alvast op pauze zetten, er wordt verwacht dat andere vaccin-aanbieders hetzelfde zullen doen. “Totdat het onderzoek voltooid is, raden we aan een pauze in te lassen uit voorzichtigheid”, klinkt het.

(Lees verder onder de foto)

In een korte reactie deelde Johnson & Johnson aan de New York Times mee dat “op heden geen duidelijk oorzakelijk verband tussen de zeldzame gevallen van bloedklonters en het coronavaccin kon worden vastgesteld”.

Zaterdag klonk het bij het Amerikaanse geneesmiddelagentschap FDA nog dat er geen oorzakelijk verband kon worden vastgesteld tussen het coronavaccin van Johnson & Johnson en gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) had daags voordien laten weten eveneens een onderzoek in te stellen.

Geen vaccins voor Australië

Ook in Australië is er discussie over het vaccin van Johnson & Johnson. Zij zullen helemaal geen dosissen van het vaccin aankopen omdat het eenzelfde type vaccin is als dat van AstraZeneca. Verschillende mensen ontwikkelden namelijk bloedklonters na een vaccinatie met AstraZeneca, zes mensen kregen in de Verenigde Staten bloedklonters na een vaccinatie met Johnson & Johnson.

Daardoor zal de vaccinatie in het land trager verlopen aangezien het slechts twee soorten vaccins gebruikt. In ons land zullen er met het vaccin van Johnson & Johnson vier vaccins gebruikt worden. Wij gebruiken nu al vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Deze week krijgen de vaccinatiecentra de eerste doses van Johnson & Johnson. Door maar twee soorten vaccins te gebruiken, zullen niet alle Australiërs tegen het einde van het jaar gevaccineerd zijn.

LEES OOK. Niemand weet of AstraZeneca zeldzame bijwerking ook echt veroorzaakt, maar dokters kennen ze van bij ander medicijn (+)

Dinsdag zei een woordvoerder van de minister van Volksgezondheid, Greg Hunt, dat “de regering niet van plan is om op dit moment nog meer adenovirusvaccins aan te schaffen”, zei hij tegen Guardian Australia. De vaccins van AstraZeneca en van Johnson & Johnson zijn zulke adenovirusvaccins.

Advies

Australië heeft in totaal 53,8 miljoen doses AstraZeneca gekocht, waarvan 50 miljoen lokaal geproduceerd worden en 3,8 miljoen geïmporteerd worden. Afgelopen donderdag heeft de Australische regering een advies uitgebracht over het AstraZeneca-vaccin, waarbij mensen onder de 50 worden gewaarschuwd dat het uiterst zeldzame maar potentieel dodelijke bloedstolsels kan veroorzaken.

LEES OOK. Mag ik nog een ander vaccin kiezen? En waarom nu plots ouderen wel en jongeren niet? Pierre Van Damme beantwoordt jullie vragen over AstraZeneca (+)

Er zijn vergelijkbare zorgen over het Johnson & Johnson-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenagentschap is momenteel vier gevallen van zeldzame bloedstolsels aan het onderzoeken bij vier mensen in de Verenigde Staten die het vaccin hebben gekregen.

Door lto
MEER OVER HET CORONAVIRUS