Johnson & Johnson schort leveringen aan EU op: België beslist woensdag over reeds geleverde vaccins

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

België zal woensdag een beslissing nemen over de reeds geleverde vaccins van Johnson & Johnson, nu de VS de toediening tijdelijk opschort. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme van de taskforce vaccinatie gezegd op Radio 1. Afhankelijk van informatie van J&J zal beslist worden of er vanaf eind deze week vaccins toegediend worden, of dat de geleverde dosissen “in quarantaine” gaan.

De Amerikaanse farmaceut J&J zal de leveringen van zijn coronavaccin aan Europese landen proactief uitstellen. Dat laat het bedrijf dinsdag weten in een persbericht. Het uitstel komt er nadat de Verenigde Staten besloten om de toediening van het vaccin met onmiddellijke ingang stop te zetten nadat zes gevallen van bloedklonters werden gemeld.

“De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken, is onze voornaamste prioriteit”, schrijft J&J. Daarom beslist het bedrijf om de leveringen naar Europa proactief uit te stellen.

Knoop wordt woensdag doorgehakt
De eerste 36.000 vaccins van J&J werden maandag aan ons land geleverd. Normaal gezien worden volgende week de eerste Belgen ingeënt met het vaccin. Eerder op de dag had Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce, ook gezegd dat de in ons land geplande vaccinatie met de vaccins van J&J, ondanks het nieuws in de VS, voorlopig gewoon doorgaat.

Maar intussen klinkt een ander geluid bij vaccinoloog Pierre Van Damme. “We gaan bekijken wat het bedrijf daarover zegt en in overleg met de politiek en de leden van de taskforce woensdag een beslissing nemen. Of we die eventjes ‘in quarantaine’ gaan houden, in afwachting van verdere uitspraken, of niet.”

Volgens de vaccinoloog zullen we van een korte pauze geen grote impact ondervinden op het vaccinatieschema. “De eerste weken tot eind juni hangen we gelukkig niet te hard af van J&J, de sterkhouder in deze periode is het Pfizer-vaccin.”

In het scenario waarin het J&J-vaccin enkel bij 56-plussers zou gebruikt worden, zoals bij het vaccin van AstraZeneca, zou dat wél de snelheid van het programma in het gedrang brengen. “Dit zou vooral vertraging opleveren in juli en augustus”, zegt Van Damme. “De opgelopen vertraging op het hele programma zou overeenkomen met vier à zes weken.

Het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA wordt woendag verwacht.

OVERZICHT. Dit mogen we verwachten van het Overlegcomité morgen

Door adm, blg
AANGERADEN