Hooverphonic gooit plaat met ex-zangeres Luka Cruysberghs weg en werkt in sneltempo nieuw album af met Geike Arnaert: “We zijn weer vanaf nul begonnen”

Op amper drie maanden tijd nam Hooverphonic een nieuw album op met hun teruggekeerde frontvrouw Geike Arnaert. ©  Zeb Daemen

Hooverphonic laat er geen gras over groeien. Op amper drie maanden tijd gooide Alex Callier (48) zijn afgewerkte nummers met ex-zangeres Luka Cruysberghs overboord en schreef hij een volledig nieuwe plaat met Geike Arnaert. Net op tijd voor het Songfestival.

Dennis Van Goethem

Vaker wisselen van zangeres dan van onderbroek is stilaan het credo van Hooverphonic. Maar onze Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival jongleert nu ook lustig met nummers en albums. Nadat Alex Callier en zijn kompaan Raymond Geerts vorig jaar de jonge Luka Cruysberghs inruilden voor oudgediende Geike Arnaert achter de microfoon, kozen ze met The wrong place al een alternatief voor hun Songfestivallied Release me. Callier en co. trekken de lijn door en gooien de plaat die ze met Cruysberghs maakten helemaal weg. In ruil werkten ze de voorbije maanden met Arnaert aan het album Hidden stories. Dat verschijnt al in mei, anderhalve week voordat Hooverphonic optreedt in de halve finale van het Songfestival in Rotterdam.

LEES OOK. Kenners over lied waarmee Hooverphonic naar Eurosong trekt: “Misschien geen slecht idee om Alex Callier te onthoofden” (+)

“We zijn weer vanaf nul begonnen”, vertelt Alex Callier (rechts) over ‘Hidden stories’. “Het is een heel andere plaat geworden dan het album dat we vorig jaar met Luka schreven.” ©  Zeb Daemen

“Het is een heel andere plaat geworden”, vertelt Callier. “We zijn weer vanaf nul begonnen. The wrong place paste niet op de plaat die we vorig jaar met Luka schreven. We hebben een paar nummers gerecupereerd, maar het merendeel is nieuw. We hadden maar drie maanden tijd om de vinyl op tijd naar de fabriek te krijgen. Van de eerste demo’s met Geike naar opnemen, mixen en het artwork. Het was een huzarenstukje. Loslaten was lastig. Helemaal content ben ik nooit.”

Nog een Songfestivallied

In plaats van dertien songs, zoals vorig jaar het plan was, telt het album maar tien nummers. Geen spoor van Release me, dat veel kritiek te slikken kreeg. “Een plaat moet gewoon kloppen”, zegt Callier. “En tien sterke nummers is genoeg. Ik heb liever dat mensen op hun honger blijven zitten.”

LEES OOK. Op deze plaats eindigt Hooverphonic op het Songfestival (volgens de bookmakers)

Wel aanwezig: het lied Full moon duel, nog een kandidaat voor het Songfestival. “Het is een eerbetoon aan mijn twee helden, Ennio Morricone en John Barry”, vertelt Callier. “Beiden zijn nu gestorven. Het nummer had zeker opgevallen, maar het is meer like it or hate it. Met The wrong place hebben we de beste keuze gemaakt: de tekst is atypisch, maar de klank is heel Hooverphonic. Er is duisternis en humor. Nooit de platgetreden paden, dat is mijn probleem.”

Hidden stories wordt het twaalfde album van Hooverphonic en verschijnt op 7 mei. Op 18 mei staat de groep in de eerste halve finale van het Songfestival. De finale vindt plaats op 22 mei.

LEES OOK. Alex Callier van Hooverphonic na voorstelling Songfestival-nummer: “Ik lig al lang niet meer wakker van kritiek” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook