Nederland wil stapsgewijs versoepelen nadat piek van derde golf voorbij is

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Nederlandse regering wil de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan stapsgewijs opheffen, maar dan moet de piek van de derde golf voorbij zijn en is de dagelijkse opname in de ziekenhuizen een criterium, zo hebben ontslagnemend premier Mark Rutte en zijn zorgminister Hugo de Jonge dinsdag op een live op televisie te volgen persconferentie gezegd.

“De beperkingen gaan steeds meer knellen. Gelukkig is het einde echt in zicht”, aldus Rutte, geciteerd door De Volkskrant. “Eerste stap zetten als we over de piek van de derde golf heen raken. Daarbij kijken we naar de dagelijkse opnames in de ziekenhuizen. We maken kleine stappen in het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd.”

“We hebben de derde golf voor ons uit weten te duwen, soms met horten en stoten”, zei de regeringsleider. “Het had erger kunnen uitpakken, zeker met de Britse variant. Het openingsplan moet zicht bieden op een hopelijk mooie zomer.” De Jonge verduidelijkte dat er vijf stappen komen De eerste wordt “behoedzaam”, afgaande op de cijfers. Bij de verdere stappen verlichten de maatregelen steeds meer tot alleen de basisregels overblijven. Volgende week dinsdag wordt bekeken of versoepelingen mogelijk zijn. De eerste datum waarop mogelijk maatregelen kunnen worden losgelaten, is 28 april. “En ‘mogelijk’ onderstreep ik”, aldus Rutte.

Die eerste stappen zouden kunnen bestaan in het schrappen van de avondklok, weer twee mensen thuis ontvangen, onder voorwaarden terrassen openen en de winkels meer mogelijkheden te bieden. Maar, zo waarschuwde Rutte: als het niet kan, komen er op 28 april ook geen versoepelingen. “We bekijken het per week. Het moet wel verantwoord zijn”, aldus de rechtsliberale bewindsman. De enige dinsdag aangekondigde versoepeling was de heropening van de buitenschoolse opvang op 19 april.

Door adm
AANGERADEN