In 57 landen is 50 procent van de vrouwen geen baas over eigen lichaam

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Volgens een woensdag vrijgegeven rapport van de Verenigde Naties wordt wereldwijd aan miljoenen vrouwen de vrijheid ontzegd om beslissingen te nemen over hun eigen lichaam. Uit informatie van 57 landen, waarvan het merendeel in Sub-Sahara-Afrika, is gebleken dat slechts ongeveer de helft van de adolescente meisjes en vrouwen beslissingen kan nemen “die de lichamelijke autonomie en integriteit ondersteunen”.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de vrijheid om te kiezen met wie de vrouwen seks hebben of de keuze om al dan niet anticonceptie te gebruiken.

Het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) bestempelt de bevindingen als “schandalig” en hekelt het feit dat “vrouwen en meisjes niet de eigenaren zijn van hun lichaam” en dat “mannen hun leven regeren”.

LEES OOK. “Geweld tegen vrouwen is ontoelaatbaar”: EU roept Turkije op vrouwenrechtenverdrag te behouden

Slechtere leefomstandigheden

In het rapport stelt de VN bovendien dat de leefomstandigheden voor veel vrouwen zijn verslechterd door de coronapandemie. “Op dit moment lopen bijvoorbeeld recordaantallen vrouwen en meisjes het risico op gendergerelateerd geweld en schadelijke praktijken, zoals tienerhuwelijken”, klinkt het. De UNFPA heeft er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen meer in te zetten op gendergelijkheid.

Ondanks “grondwettelijke garanties” op gendergelijkheid in veel landen, genieten vrouwen gemiddeld slechts 75 procent van de wettelijke rechten die mannen hebben, stelt het rapport nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten