Geen licentie voor Moeskroen en KV Oostende, maar KVO maakt zich niet ongerust

Foto: BELGA

Wat vorige week al vermoed werd en waarvan Moeskroen toen zelfs al officieus van op de hoogte werd gebracht, is dinsdag officieel bevestigd: Moeskroen krijgt geen proflicentie voor het seizoen 2021-2022. De Henegouwse club kan volgens de licentiecommissie te weinig financiële garanties voorleggen om de continuïteit te garanderen. Moeskroen trekt echter naar het BAS om de beslissing aan te vechten.

De club zelf reageerde al op de beslissing. “De licentiecommissie heeft beslist om Royal Excel Moeskroen geen licentie toe te kennen”, klinkt het op de website van de Henegouwers. “De weigering komt er omdat de commissie betwijfelt dat continuïteit van de financiële werking gegarandeerd kan worden. Het bestuur is er wel van overtuigd dat het tegendeel bewezen kan worden en zal de beslissing dan ook aanvechten bij het BAS.”

Een verrassing is de beslissing van de licentiecommissie niet: de afgelopen maanden bleek immers al dat de financiële situatie van Les Hurlus niet rooskleurig was. Zo werden de spelerslonen al tot twee maal toe (te) laat betaald. En zo zal Moeskroen voor de zesde keer in zeven jaar zijn licentie in tweede zit moeten halen.

Geen zorgen bij KVO

KV Oostende kreeg vorig jaar maar op het laatste nippertje zijn proflicentie. Toen waren er financiële problemen en kwam de Amerikaanse overname net op tijd. Dit seizoen staat de kustclub er financieel (en sportief) veel beter voor. Maar zoals verwacht kreeg KV Oostende zijn proflicentie niet in eerste zit, vanwege een gebrekkig dossier.

Aan de basis van die weigering liggen dit keer geen geldproblemen, wel een discussie met de Amerikaanse eigenaar/miljardair Paul Conway. De Licentiecommissie wil de jaarrekeningen van zijn bedrijven inkijken die achter KVO zitten en de club helpen financieren. Zo willen ze checken of er geen verdoken schulden zijn en of er tussen de aandeelhouders geen voetbalmakelaars zitten die zich kunnen mengen in het beleid van KV Oostende. Alleen zetelen die firma’s van Conway in Hongkong waar het niet verplicht is om jaarrekeningen op te maken. De zakenman lijkt niet van plan om die toch op te stellen opdat de Belgische Licentiecommissie inkijk zou krijgen in zijn firma’s als hij daar niet wettelijk toe verplicht is. Het is dus een discussie over transparantie. Bij KVO zijn ze voorlopig niet ongerust. Vorig jaar trokken ze eveneens naar het BAS en werd de proflicentie finaal ook toegekend. Bovendien bezit Conway met zijn bedrijf Pacific Media Group (PMG) ook het Engelse Barnsley, het Zwitserse Thun, het Franse Nancy, het Nederlandse Den Bosch en het Deense Esbjerg. Daar krijgen die clubs ook hun licentie. Al is te zelfzeker zijn misschien nooit goed.

Geen licentie voor Moeskroen en KV Oostende, maar KVO maakt zich niet ongerust
Foto: GMAX AGENCY

Andere clubs wel in orde

Bij de andere eersteklassers bleken er geen problemen te zijn. Alle clubs kregen een licentie. Na het coronajaar geven veel teams wel aan dat ze de loonmassa enorm zullen inkrimpen en veel uitgaande transfers zullen doen. Zo geeft AA Gent aan dat het voor vijftien miljoen euro zal verkopen. Standard, dat er niet warmpjes inzit, brengt transferinkomsten tot 2022 (Vanheusden naar Inter?) in rekening. Anderlecht, dat op een enorme schuldenberg zit, geeft aan dat de kapitaalsverhoging eraan komt. Maar het bedrag is afhankelijk van de sportieve resultaten en Europees voetbal. Zowat elke club heeft ook betwistingen met ex-spelers. Verschillende clubs – onder meer Anderlecht, Standard en zelfs OHL – moeten maandelijkse controles toestaan.

“Je moet weten, de coronapandemie kost de club 5 miljoen euro”, reageert Frank Lagast, de algemeen directeur van Malinwa. “Dat we toch de licentie met brio behalen hebben we te danken aan onze supporters én partners. Tv-gelden en uiteraard onze goede uitgaande transfers zorgden voor de andere inkomsten. Met het directiecomité voerden we tenslotte een strikt financieel beleid.”

“Het waren en zijn nog steeds uitzonderlijke tijden voor ons allemaal”, vindt Beerschot voorzitter Francis Vrancken. “Ik wil daarom ook iedereen uit de grond van mijn hart bedanken om dit mogelijk te maken. Alle sponsors van de club, het bestuur, de medewerkers, onze logehouders, de vrienden van het Olympisch stadion, de business seathouders, abonnementhouders, jeugdspelers en trainers. Maar ook iedere supporter die achter ons is blijven staan en die dit seizoen gesupporterd heeft van thuis uit. Iedere abonnee die afstand deed van hun compensatie en iedereen die online en in de fan store een aankoop deed. Bedankt om tijdens deze pandemie bij te dragen. Zodat onze club leefbaar is en blijft. We blijven verder bouwen aan ‘den Beerschot’, op onze eigen manier. Volhoudend, creatief en ludiek, een beetje rauw maar vooral onsterfelijk.”

“We zijn opgetogen dat we onze licentie voor het volgende seizoen opnieuw hebben behaald”, aldus WB-CEO Antoine Gobin. “Ik wil iedereen van het licentiecomité bedanken voor de open communicatie en de vlotte samenwerking. Natuurlijk wil ik ook onze medewerkers bedanken die goed werk hebben geleverd en alle nodige documenten hebben voorbereid de afgelopen maanden.”

Virton heeft licentie voor 1B beet

Excelsior Virton heeft woensdag zijn licentie voor 1B op zak gestoken. De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gaf de club uit de Gaume groen licht voor deelname aan de profcompetitie, maakte Virton zelf via Facebook bekend. “We gaan vanaf donderdag hard aan de slag om deze club te herlanceren.”

Vorig seizoen werd Virton de professionele licentie zowel door de Licentiecommissie als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) geweigerd, omdat de ploeg van sterke man Flavio Becca er niet in slaagde de continuïteit aan te tonen. Virton legde zich daar niet zonder slag of stoot bij neer en startte voor diverse instanties procedures om die licentieweigering aan te vechten.

In november 2020 oordeelde het Mededingingscollege dat de rechten van Virton wel degelijk geschonden zijn. De KBVB moest de club uit de Gaume alsnog de kans bieden om het licentiedossier voor de toetreding tot 1B in te dienen. Aangezien de beslissing in het midden van het lopende seizoen genomen werd, moet Virton mogelijk volgend seizoen alsnog opnieuw opgenomen worden in 1B. De beoordeling van het dossier moest gebeuren alsof Virton een promovendus uit eerste nationale is.

Hoewel de KBVB de juridische strijdbijl nog niet begraven heeft en de procedure dus nog lopende is, maakt Virton zich op voor een terugkeer naar 1B. “De directie van Virton zal vanaf donderdag de handen uit de mouwen steken om deze club te herlanceren, zowel op het vlak van de jeugd als het professionele team. We willen hernemen waar we vorig jaar gestopt zijn”, klinkt het. “Onze sociaal-educatieve rol nemen we in de jeugdacademie weer op en wat de eerste ploeg betreft zullen we slimme keuzes maken om voor volgend seizoen een competitief team op het veld te hebben.”

Virton laat weten dat het zijn schadeclaims tegen de KBVB niet laat vallen.

Overzicht licenties

Een overzicht van de licenties die woensdag werden goedgekeurd door de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Europees: Antwerp, Club Brugge, AA Gent, Cercle Brugge, Beerschot (King Power@Den Dreef), Standard, OHL, KV Kortrijk (Daknam), Sporting Charleroi, KV Mechelen (Bosuil), RSC Anderlecht,, KRC Genk, STVV (King Power@den Dreef), Waasland-Beveren (Regenboogstadion), KAS Eupen (Stade Maurice Dufrasne), Zulte Waregem, Union (King Power@Den Dreef) en KVC Westerlo (Luminus Arena).

1A en 1B: Antwerp, Club Brugge, AA Gent, Cercle Brugge, Beerschot, Standard, OHL, KV Kortrijk, Sporting Charleroi, KV Mechelen, RSC Anderlecht, KRC Genk, STVV, Waasland-Beveren, KAS Eupen, Zulte Waregem, Union, Seraing, KMSK Deinze, KVC Westerlo, Lommel SK, Lierse Kempenzonen en RWDM.

Enkel 1B: Virton en URSL Wezet.

1A geweigerd: Moeskroen en KV Oostende.

1B geweigerd: Moeskroen en KV Oostende.

Eerste nationale amateur geweigerd: Moeskroen, KV Oostende, Patro Eisden Maasmechelen

Door jug, bla, jve, vtvn, tjm
AANGERADEN