Pfizer levert vervroegd 1,28 miljoen vaccins aan België: “Bijzonder goed nieuws”

Bron © BELGA

Vaccinproducent Pfizer zal vijftig miljoen doses van zijn coronavaccin vervroegd aan Europa leveren in het tweede kwartaal. Voor België gaat het om 1,28 miljoen dosissen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen woensdag meegedeeld. In het totaal zal het bedrijf tegen eind juni 250 miljoen doses leveren.

“De bijkomende Pfizer-vaccins zijn bijzonder goed nieuws, zeker nu de vaccins een belangrijke rol spelen in het stappenplan richting een meer open samenleving”, klinkt het bij het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Voor ons land gaat het om 1,28 miljoen extra doses de komende twee maand. De vervroegde levering heeft geen impact op de Belgische vaccinatiestrategie: de geplande vaccinaties worden gewoon voortgezet.

De extra leveringen kunnen het tijdelijke uitstel van de leveringen van Johnson & Johnson deels goedmaken. De Amerikaanse farmaceut kondigde dinsdag aan de leveringen proactief uit te stellen, nadat de VS een pauze inlaste toen zes gevallen van bloedklonters aan het licht kwamen. Wanneer Johnson & Johnson de leveringen opnieuw zal uitvoeren, is momenteel nog onduidelijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat J&J in het tweede kwartaal 55 miljoen doses zou leveren.

Extra bestelling

Daarnaast kondigde Von der Leyen ook aan dat er nieuwe onderhandelingen zijn opgestart met Pfizer voor nog eens 1,8 miljard extra doses van het vaccin voor de periode 2022-2023. Deze vaccins moeten dienen als boosters en voor het inenten van kinderen en jongeren. In het contract wordt ook gestipuleerd dat de vaccins volledig in de EU geproduceerd dienen te worden.

Daarmee bevestigde Von der Leyen het nieuws dat de EU volop wil inzetten op mRNA-vaccins in de toekomstige vaccinatiestrategie. “We moeten focussen op technologieën die hun waarde hebben bewezen en mRNA is daar een duidelijk voorbeeld van”, klinkt het. Zowel het vaccin van Pfizer/BioNTech als dat van Moderna zijn gebaseerd op de mRNA-technologie, die van AstraZeneca en van Johnson & Johnson zijn zogenaamde ‘virale vector’-vaccins.

Door jvh
AANGERADEN