“Slag in gezicht” en “regering begeeft zich op glad ijs”: horeca ontevreden over beslissingen Overlegcomité

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: ISOPIX

Het uitstel van de beloofde opening van de horeca is een slag in het gezicht. Dat zegt handelsfederatie Comeos in een reactie op de beslissingen van het Overlegcomité. Ook Horeca Vlaanderen en FedCaf, een federatie van caféhouders, zijn niet tevreden met de genomen beslissingen.

De sector was klaar voor een volledige heropening op 1 mei, met de nodige veiligheidsmaatregelen, stelt Comeos, dat ook de restaurantketens vertegenwoordigt. “De groothandel en de toeleveranciers van de horeca waren zich al volop aan het voorbereiden op de vooropgestelde opening van 1 mei. Het nieuwe uitstel betekent dat er veel geld en werk verloren is. Opnieuw delen we in de brokken. Naast de tijdelijke werkloosheid is er al vier maanden geen federale steun meer, terwijl de vaste kosten blijven doorlopen. De sector wordt in de steek gelaten. De overheid moet nu dringend beslissen om de lagere btw en rsz reeds vanaf mei in te voeren, zoniet zullen het aantal faillissementen en jobverlies niet meer te overzien zijn”, voert CEO Dominique Michel van Comeos aan.

Dat winkelen vanaf 26 april opnieuw met twee en zonder afspraak kan, is wel een goede zaak, vindt de federatie. Ze noemt de maatregel die eerder werd ingevoerd, “een miskleun en totaal onnodig”. “We hebben nooit begrepen waarom er nieuwe beperkende maatregelen werden opgelegd want winkelen is nooit een risico geweest voor besmettingen. We zijn dus blij dat de maatregel wordt begraven maar dat komt geen dag te vroeg”, aldus Michel.

Horeca Vlaanderen: “Duidelijkheid nodig”

Ook Horeca Vlaanderen, bij monde van voorzitter Matthias De Caluwe, zit nog met veel vragen over de opening van de terrassen op 8 mei, en de opening van binnenruimtes in de horeca in juni. Premier De Croo formuleerde verschillende voorwaarden voor heropening, onder meer met betrekking tot het aantal vaccinaties en de bezetting in de ziekenhuizen. De Caluwe dringt aan op meer duidelijkheid en harde garanties. “Duidelijkheid over de protocollen die de horecasector zal moeten hanteren en garanties dat de heropening gekoppeld is aan steun”, zei hij in een eerste reactie op VRT. De Caluwe sprak onder meer over een BTW-verlaging. “Die duidelijkheid is nodig voor onze ondernemers, zodat die weten of het rendabel is om hun terras open te doen.”

Daarnaast wil de voorzitter van Horeca Vlaanderen dat de discussies over steun aan de sector stoppen. “Het is de morele plicht van de regering om onze ondernemers uit deze moeilijke situatie te halen (...) Iedereen verdient een eerlijke kans op economisch herstel. Onze sector heeft 9,3 miljard euro omzetverlies geleden, geen enkele sector kan zoiets aan. Er is een lichtpuntje vandaag, maar helemaal nog geen blauwe hemel”, klonk het nog.

FedCaf: “Dit creëert verdeeldheid in de sector”

Door enkel bediening op terrassen toe te laten vanaf 8 mei creëert de overheid verdeeldheid in de horeca, klinkt het dan weer bij Erik Beunckens van FedCaf, een federatie van caféhouders. Juridisch begeeft de regering zich “op heel glad ijs”, luidt het. “Liefst hadden we op 1 mei alles open gehad. Nu komt er discriminatie en onduidelijkheid. Dan waren we liever nog een maand langer dicht gebleven, op voorwaarde dat daar een degelijke vergoeding tegenover zou staan, om daarna te starten zoals het hoort”, zegt Beunckens.

“Onze beleidsmakers moeten toch zelf zien dat ze zich op glad ijs begeven met dat soort maatregelen”, stelt de gedelegeerd bestuurder van FedCaf. “Ik heb in mijn eigen gemeente twee cafés die ik geregeld bezocht. Het ene heeft een terras, het andere niet. De eerste uitbater zal open zijn, de andere niet. Je kan je inbeelden dat de tweede niet tevreden zal zijn.” Volgens Beunckens is heel veel nog onduidelijk, en zitten de cafébazen met praktische vragen. Rendabel werken met alleen terrassen kan niet, zegt hij. “Met een relatief groot terras en elke dag goed weer kan het misschien leefbaar zijn, maar we leven hier niet in het zuiden van Spanje.”

Belgische Brouwers: “Volledige heropening van horeca blijft zeer hypothetisch”

Ook de brouwerijsector is zeer teleurgesteld dat het Overlegcomité geen ruimte laat voor een tenminste gedeeltelijke heropening van de horeca op 1 mei, en dat de volledige heropening zeer hypothetisch blijft aangezien die zal afhangen van het verloop van de vaccinatiecampagne en de verbetering van de situatie op intensieve zorg. “Het risico bestaat dat dit opnieuw wordt uitgesteld als de aangekondigde versoepelingen tot een toename van het aantal besmettingen leiden”, zeggen de Belgische Brouwers.

“Deze maatregel is des te betreurenswaardiger omdat het verbod op niet-essentiële reizen opgeheven zal worden met ingang van 19 april. In sommige aan België grenzende landen zijn de terrassen reeds open of mogen ze nog voor het einde van deze maand terug openen. Belgen zullen dus vóór 8 mei een terrasje kunnen meepikken, niet in België maar wél in het buitenland”, klinkt het.

De brouwers wijzen er voorts op dat veel Belgische brouwerijen, maar ook horecagelegenheden, zich al in een kritieke situatie bevinden. Een blik op de toestand van de bars en cafés toont aan dat een vijfde van de bars en cafés op de rand van het faillissement staat, betogen ze. “Bijkomende steunmaatregelen zullen absoluut noodzakelijk zijn om een economische ramp te voorkomen en ons cultureel erfgoed te vrijwaren”, aldus de organisatie.

Belgische Brouwers zijn er zich naar eigen zeggen ten volle van bewust dat de situatie delicaat blijft en dat erover gewaakt moet worden de druk op de ziekenhuizen niet te verhogen. Net daarom verklaart de sector zich nogmaals bereid de dialoog met de politieke besluitvormers voort te zetten om een snellere heropening van de horeca mogelijk te maken door samen een veilig kader vast te leggen, luidt het.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS