Fitnesssector: “Beschamend dat wij pas als laatsten mogen openen”

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

Sectorfederatie Fitness.be is niet blij met de laatste beslissingen van het Overlegcomité, waar duidelijk werd dat binnen sporten ten vroegste begin juni weer mogelijk zal zijn. “Wij hebben zelf nog strengere protocols voorgesteld, maar daar is geen enkele aandacht voor geweest”, zegt directeur Eric Vandenabeele.

Vandenabeele noemt het beschamend dat in een gezondheidscrisis niet wordt gedacht aan de sportsector. “Mensen hebben nood aan weerbaarheid, en fitheid is daarbij essentieel. Wij kunnen mensen in veilige omstandigheden laten bewegen, maar toch mogen we niet starten.”

Al in de aanloop naar het vorige Overlegcomité had de fitnesssector protocols klaar met nog strengere maatregelen, met onder meer een heropstart met sterk verminderde capaciteit. “Maar daar is geen aandacht voor geweest”, zegt Vandenabeele. “Er wordt maar aan één gezondheidsaspect gedacht: het vermijden van besmetting met het coronavirus. Andere gezondheidsmaatregelen worden uit het oog verloren.”

Veel fitnesszaken hebben het ondertussen moeilijk om te overleven. “Uit een bevraging twee weken geleden blijkt dat bijna de helft van de sector al heeft gedacht aan stoppen. Het gaat daarbij vooral om kleinere spelers. We dreigen te evolueren naar een sector waarin alleen grote ketens nog kunnen overleven en kleine zelfstandigen failliet gaan.”

De fitnesssector zal ondertussen werk maken van een mediacampagne om het belang van fitheid te promoten bij de bevolking. “Want ook daarin schiet de overheid tekort”, vindt Vandenabeele.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS