Vier Vlaamse gevangenissen kampen met coronabesmettingen

Bron © BELGA

Vier Vlaamse gevangenissen kampen met coronabesmettingen onder gedetineerden en/of het personeel. Dat meldt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. Het gaat om de gevangenissen van Leuven, Antwerpen, Gent en Dendermonde.

In Leuven-Centraal zijn negen besmettingen bij de gedetineerden vastgesteld. Zes van hen zijn vorige week overgeplaatst naar de Covid-afdeling in Brugge, de overige drie verblijven in isolatie in de Leuvense gevangenis. Er wordt voor de twee vleugels waar de besmettingen hebben plaatsgevonden, vleugel E en C, geherevalueerd hoe en tot wanneer de quarantaine nog moet lopen. Er heeft naast de gedetineerden ook een personeelslid van Leuven-Centraal positief getest. Omdat enkele personeelsleden ook in quarantaine zitten, zijn enkele werkhuizen gesloten.

De gevangenis van Dendermonde heeft iedereen getest. Er zijn ondertussen 60 gevallen bevestigd bij de gedetineerden, en 23 bij de personeelsleden. De hele gevangenis is in lockdown geplaatst. Er is onder andere geen bezoek mogelijk.

De meest recente cijfers van Antwerpen zijn van dinsdag. Die gevangenis telt elf besmette gedetineerden en twee besmette personeelsleden. Er is een halve vleugel in quarantaine geplaatst. Een andere vleugel waar ook besmettingen hebben plaatsgevonden, is kunnen geclusterd worden.

In Gent ten slotte zijn geen gedetineerden besmet geraakt, maar wel elf personeelsleden. Het regime verloopt er zo veel als mogelijk normaal.

De lokale medische diensten van de verschillende steden maken momenteel de inschatting of en wanneer er bijkomende testen nodig zijn.

Door jvh
AANGERADEN