Amerikaanse bedrijven en beroemdheden ondertekenen verzet tegen “discriminerende” kieswetten

De strenge kieswetten komen er in de nasleep van Trumps beweringen over massale fraude en een gestolen verkiezingsoverwinning. ©  REUTERS

Bron: BELGA

Honderden vertegenwoordigers van de zakenwereld en beroemdheden hebben woensdag een verklaring ondertekend waarin ze zich verzetten tegen discriminatie bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ze doen dat nu de Republikeinen werken aan verschillende wetsvoorstellen die de organisatie van de verkiezingen aanpassen.

Multinationals zoals Amazon, Facebook, Microsoft, Google-moeder Alphabet, Apple, Twitter, Netflix, Airbnb en Goldman Sachs, rijke zakenmensen zoals Michael Bloomberg, Warren Buffett en James Murdoch, grote juridische kantoren, ngo’s en beroemdheden als George Clooney, Sacha Baron Cohen, Orlando Bloom, Leo DiCaprio, Ariana Grande, Ed Helms, Kate Hudson, Demi Lovato, George Lucas, Queen Latifah, Gwyneth Paltrow, Katy Perry, Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Amy Schumer, Paula Abdul en Naomi Campell plaatsten hun handtekening onder de verklaring.

“We moeten ons allemaal verantwoordelijk voelen om de rechten rond de verkiezingen te verdedigen en ons te verzetten tegen elke wetgeving of maatregel die verhindert dat kiezers een eerlijke en gelijke kans hebben om hun stem uit te brengen”, staat in de tekst die als advertentie gepubliceerd is in de kranten New York Times en Washington Post.

“Afro-Amerikanen geviseerd”

Het initiatief werd gelanceerd door de vroegere topman van American Express, Kenneth Chenault, en de CEO van Merck, Kenneth Frazier, twee Afro-Amerikanen. De twee mobiliseren de zakenwereld na de goedkeuring van een wetgeving tegen verkiezingsfraude in de zuidelijke staat Georgia, bijvoorbeeld door de identiteit van wie per brief stemt beter te controleren en de mogelijkheden voor vervroegd stemmen te beperken. Volgens critici limiteren die regels van de Republikeinse meerderheid vooral de toegang van Afro-Amerikaanse kiezers tot de stembussen, omdat het minder waarschijnlijk is dat zij de nu vereiste identificatiedocumenten hebben, en vaker jobs hebben die hen niet de flexibiliteit geven om binnen de vastgelegde uren te gaan stemmen.

Kritiek en boycot

De nieuwe wet leidde tot hevige kritieken en vanuit de economische sector en sportwereld klonken oproepen tot een boycot. Zo heeft de Noord-Amerikaanse baseballliga MLB aangekondigd dat haar finale niet meer doorgaat in Atlanta, de hoofdstad van Georgia. En acteur Will Smith zal zijn volgende film over de geschiedenis van de slavernij in de VS niet – zoals gepland – in Georgia draaien.

LEES OOK. Grote bedrijven in VS spreken afschuw uit over kieswet Georgia

Verschillende grote bedrijven in Georgia, zoals Delta en Coca-Cola kregen bovendien veel kritiek omdat ze zich aanvankelijk niet hadden uitgesproken over de wetgeving. Uiteindelijk drukten de bedrijfleiders wel hun misprijzen uit, wat dan weer leidde tot kritiek en oproepen tot boycot vanuit Republikeinse hoek.

Zo riep voormalig president Donald Trump op tot een boycot van MLB en Coca-Cola, en riep de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell de bedrijven op om zich niet te moeien met de politiek, zeker niet als het om “erg controversiële onderwerpen” gaat.

LEES OOK. Trump en de Republikeinen hebben een nieuwe vijand: Coca-Cola (+)

Georgia is een van de staten die Joe Biden vorig jaar aan zijn verkiezingsoverwinning hielp, mede omdat een historisch hoog aantal zwarte kiezers naar de stembussen trok. Trump beweerde dat zijn overwinning “gestolen” werd door massale kiesfraude in onder meer Georgia, Michigan en Arizona.

Ook in Arizona, Texas, Florida en Michigan worden gelijkaardige wetteksten voorbereid.

Aangeboden door onze partners