Tomas Van Den Spiegel over het voorjaar van Flanders Classics: “De Muur opnieuw in de Ronde? Zeg nooit nooit”

© Matteo Cogliati

Het wielervoorjaar zit er na de Brabantse Pijl definitief op. Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, blikt terug. “We kijken er naar uit weer fans te mogen verwelkomen.”

Met de Brabantse Pijl zit jullie zesdelig voorjaar erop. Tevreden?

“De vraag stellen, is ze beantwoorden. We hebben enkel mooie koersen gehad en alles is zeer veilig verlopen. Dat laatste was gezien de actualiteit onze grootste betrachting, dus we mogen blij zijn.”

Wringt het als je zag dat in de Ronde van het Baskenland de supporters wel massaal aanwezig waren?

“Dat was hier in Vlaanderen niet aan de orde en onmogelijk om de veiligheid te garanderen. Het was aan ons als organisator om de regels te respecteren en onze verantwoordelijkheid te nemen. Blijkbaar zijn de regels in andere landen anders. We kijken er naar uit dat we in de toekomst weer fans mogen verwelkomen. Hopelijk in 2022.”

Hoe staat de oorlogskas van Flanders Classics ervoor na een voorjaar zonder vips?

“Die oorlogskas kijkt ook hard uit naar 2022.”

Ontbrak ook in de Ronde van Vlaanderen: de Muur van Geraardsbergen. Komt die nog terug?

“Als de Muur van Geraardsbergen zou terugkeren, is dat louter om sportieve reden. Vandaag hebben we een parcours gevonden dat op sportief vlak prima in elkaar steekt: de beste renner wint. Dat was het geval in 2020 en ook dit jaar. Vorig jaar werd beslist om niet naar de Muur te trekken, omdat we het parcours wouden inkorten en de lus in Geraardsbergen daarvoor aangewezen was. Dit jaar was de afstand terug zoals voorheen, maar bleek het nog te moeilijk om de Muur aan te doen omdat het zwaartepunt van de wedstrijd elders ligt en we blij zijn hoe de finale er momenteel uit ziet. We zijn niet de enige, want tot mijn verbazing heb ik de voorbije weken geen enkele vraag gekregen over het ontbreken van de Muur in de Ronde van Vlaanderen.”

Ook volgend jaar dus geen Muur van Geraardsbergen in de Ronde van Vlaanderen?

“Het parcours van 2022 is nog niet af. Zeg nooit nooit. De Muur is er al eens uit geweest en teruggekeerd. Dat kan nog eens gebeuren. Wij zijn vrij om te kiezen hoe we het parcours inrichten.”  (bvc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten