Chipmaker TSMC profiteert van wereldwijd tekort aan chips

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Taiwanese chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van de wereldwijde schaarste aan chips en een verrassend sterke winststijging geboekt met een omzet van 17 procent gedurende het eerste kwartaal.

Dankzij de sterke vraag van autofabrikanten, pc-leveranciers en vele andere industrieën naar de momenteel moeilijk verkrijgbare chips, steeg de winst in het eerste kwartaal met bijna een vijfde tot 140 miljard Taiwanese dollar (4,1 miljard euro). Dat maakt TSMC donderdag bekend. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 17 procent tot 362,4 miljard Taiwanese dollar (12,3 miljard euro).

Vanwege de coronacrisis wordt er veel meer thuisgewerkt en daar zijn chips voor datacentra voor nodig, omdat bedrijven hun software nu in de cloud moeten laten draaien. Ook worden er al een tijd veel meer computers voor thuis en mobiele telefoons verkocht.

LEES OOK.Samsung pompt vermogen in chipdivisie

iPhone

De fabrieken van TSMC produceren al enige tijd meer chips dan ze normaal doen. Wereldwijd is er een tekort aan productiecapaciteit om aan de hogere vraag naar chips te voldoen. Hoewel de fabrieken van Taiwan’s grootste chipmaker naar verluidt op meer dan 100 procent van hun capaciteit draaien, heeft zelfs TSMC niet genoeg capaciteit om aan de vraag van al zijn klanten te voldoen. Het bedrijf investeert de komende drie jaar 100 miljard dollar om zijn productiecapaciteit uit te breiden. Dit jaar gaat het om 30 miljard dollar, waarvan 8,8 miljard dollar in het eerste kwartaal.

iPhone-producent Apple is onder meer een van de belangrijkste klanten van de chipfabrikant, maar TSMC levert ook chips voor televisies en voertuigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten