Personeelslid (35) gevangenis Gent overleden na coronabesmetting: “Vaccineer prioritair, vooraleer nog slachtoffers vallen”

Bron © Belga

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Een 35-jarige personeelslid van de gevangenis van Gent is woensdag overleden aan de gevolgen van corona. Dat meldt de vakbond ACOD donderdag. “Trek de logica door die voor woonzorgcentra geldt en vaccineer iedereen prioritair, voordat er nog slachtoffers vallen”, zegt Gino Hoppe.

Het gaat om een 35-jarig penitentiair personeelslid dat instaat voor de dagelijkse zorg, zoals eten bedelen, laten douchen, laten wandelen en bezoek voorzien. Volgens de vakbond ACOD liep het personeelslid de besmetting op in de gevangenis van Gent. Enkele dagen geleden raakte bekend dat tien personeelsleden positief hadden getest op het coronavirus.

“Op alle gebied zijn gevangenissen te beschouwen als een collectiviteit, het zou dus de logica zelve horen te zijn dat personen die er werken en verblijven, net als in de woonzorgcentra prioritair gevaccineerd worden”, zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD.

“Prioritair te vaccineren”

Volgens Hoppe is het dan ook onbegrijpelijk dat de personeelsleden ongevaccineerd moeten blijven werken. “Deze situatie is pure kafka. In Brussel werden het personeel van de gevangenissen door de directeur op de federale lijst met prioritair te vaccineren personen geplaatst. Elders, zoals in Gent, was dat niet aan de orde. Dat is een pure schande.”

“De personeelsleden staan nu ongewapend op de werkvloer terwijl een sluipmoordenaar aan het werk is in de gevangenissen. De oplossing is simpel: trek de logica door die voor woonzorgcentra geldt en vaccineer iedereen in de penitentiaire collectiviteiten prioritair, voordat er nog slachtoffers vallen.”

“Permanent overleg bevoegde instanties”

Het Gevangeniswezen betreurt het overlijden van de 35-jarige vrouw en betuigt zijn medeleven aan de collega’s en de familie van het slachtoffer. “We dienen weliswaar nog uitsluitsel te krijgen inzake haar doodsoorzaak”, luidt het.

Het Gevangeniswezen doet naar eigen zeggen alles wat mogelijk is om spoedig over te gaan tot het vaccineren van personeel en gedetineerden. “We zijn permanent in overleg met de bevoegde instanties hieromtrent. De beslissing tot opstart van de vaccinatie ligt namelijk bij hen”, luidt het.

Door Simon Dekaezemaker en Geert Neyt
AANGERADEN