David Goffin ontpopt zich tot koning der dropshots en stunt tegen Alexander Zverev in Monte Carlo: nu wacht de Djokovic-killer

Foto: EPA-EFE

David Goffin (ATP 15) heeft zich donderdag knap geplaatst voor de kwartfinales van het Masters 1.000-toernooi van Monte Carlo (gravel/2.082.960 euro). De Luikenaar treft daarin de Brit Daniel Evans (ATP 33), die de Serviër Novak Djokovic (ATP 1) naar huis speelde.

Goffin versloeg in de derde ronde (achtste finales) het Duitse vijfde reekshoofd Alexander Zverev (ATP 6) in twee sets: 6-4 en 7-6 (9/7). Goffin knokte zich in de eerste set naar de winst, waarna in de tweede de beslissing in de tiebreak moest vallen. Belgiës beste tennisser kreeg meerdere matchpunten, maar liet ze liggen. Het vijfde matchpunt was uiteindelijk het goede voor de Belg. De partij duurde 1 uur en 52 minuten.

In de volgende ronde wacht voor Goffin Daniel Evans. De Brit zorgde voor een stunt door Novak Djokovic te kloppen in de derde ronde. De Servische nummer 1 van de wereld verloor in twee sets (6-4 en 7-5) in 2 uur en 8 minuten. De 30-jarige Evans won in 2020 op de ATP Cup het tot dusver enige duel met Goffin. De 33-jarige Djokovic won in februari nog de Australian Open, maar kwam sindsdien niet meer in actie door een scheurtje in de buikspieren. In Monte Carlo maakte hij zijn rentree.

De 30-jarige Goffin is het elfde reekshoofd in Monte Carlo. Hij staat er voor de achtste keer op de tabel. Een halve finale in 2017 is zijn beste uitslag. In het dubbelspel van Monte Carlo wist Goffin geen succes te boeken. In de eerste ronde verloor de Luikenaar woensdag samen met de Bulgaar Grigor Dimitrov van de Uruguayaans-Ecuadoriaanse tandem Ariel Behar en Gonzalo Escobar met 6-4 en 6-3.

David Goffin ontpopt zich tot koning der dropshots en stunt tegen Alexander Zverev in Monte Carlo: nu wacht de Djokovic-killer
Foto: EPA-EFE

“Puzzelstukjes vielen in elkaar”

“Het was een zeer goede wedstrijd”, vertelde een tevreden Goffin. “Alle stukjes van de puzzel pasten in elkaar. Ik serveerde goed, ik was solide. Ik was erg precies met mijn forehand. Ik was agressief wanneer ik dat moest zijn. Natuurlijk, als je hier drie wedstrijden wint en je in de kwartfinale van een Masters 1000 staat, voel je je zelfverzekerd. Maar het belangrijkste was mijn spel, dat erg goed was. Ik bewoog goed, dat was de sleutel. De opslag was er. De forehand was er. Ik maakte een paar fouten met de backhand, maar mentaal bleef ik in de wedstrijd, vooral toen het moeilijk was om de wedstrijd te beslissen. Uiteindelijk ben ik erg blij.”

Goffin had vier matchpunten toen hij op een 6/2 voorsprong stond in de tiebreak, maar hij kon de partij niet afmaken. Nadat hij op 6/7 een setpunt had gered, greep de Belgische nummer 1 uiteindelijk zijn vijfde kans om door te stoten naar de kwartfinales. Daar zal hij het niet opnemen tegen Novak Djokovic (ATP 1), maar wel tegen de Brit Daniel Evans (ATP 33).

“Ik speelde heel goed in de tiebreak tot 6/2. Daarna was er een verslapping. De volgende vier punten waren helemaal niet goed. Ik pushte mezelf om meer aan te vallen of om eerst het setpunt weg te werken en dan aan te vallen. De laatste drie punten tussen 6/7 en 9/7 waren echt goed. Ik serveerde goed, en ik durfde mijn forehand het werk te laten doen. Ik zei tegen mezelf: ‘Val aan met de forehand, blijf doorgaan tot het einde’. En dat is me gelukt. Het is niet echt een referentiewedstrijd. Ik heb hier drie goede wedstrijden gespeeld. Het laat zien dat mijn niveau stijgt. Nu, tegen Evans, is het anders. Hij gebruikt slice en gaat naar het net. Ik hoop nog een goede wedstrijd te spelen.”

Door Guy Van Den Langenbergh, Vincent Van Genechten
AANGERADEN