Voormalige wereldleiders en Nobelprijswinnaars willen dat VS coronapatenten laat varen: “In het strategisch belang van elk land op deze planeet”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: AFP

Meer dan 170 voormalige staats- en regeringsleiders en Nobelprijswinnaars roepen Amerikaans president Joe Biden in een open brief op om af te zien van de intellectuele eigendomsregels voor Covid-vaccins. “Laat dit moment de geschiedenis ingaan als het moment waarop we ervoor kozen het collectieve recht op veiligheid voor allen te laten prevaleren boven de commerciële monopolies van enkelen”, klinkt het in de brief die uitgaat van de People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan vijftig organisaties waaronder Oxfam, Club de Madrid en UNAIDS.

Zuid-Afrika en India lanceerden in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie WTO een voorstel om tijdelijk af te zien van de regels inzake intellectuele eigendom met betrekking tot Covid-19-vaccins en -behandelingen. Europa en de Verenigde Staten houden voorlopig echter de boot af. Om Biden aan te porren de patenten te laten varen, publiceerde People’s Vaccine Alliance deze open brief, die onder meer ondertekend werd door voormalig Belgisch premier Yves Leterme, voormalig Brits premier Gordon Brown en voormalig Frans president François Hollande.

Volgens het huidige tempo van de vaccinproductie zou het nog ten minste tot 2024 duren vooraleer arme landen groepsimmuniteit tegen het coronavirus bereiken. “Een dringende tijdelijke ontheffing van de regels inzake intellectuele eigendom bij de Wereldhandelsorganisatie zou ons helpen de wereldwijde aanvoer van vaccins op te voeren. Dit zou in het strategisch belang zijn van de VS en van elk land op deze planeet”, zegt Brown.

Met de open brief hopen de voormalige wereldleiders dat Biden zal afzien van de octrooien, waarna ook Europa zal volgen. “In het licht van deze verwoestende pandemie moeten de wereldleiders voorrang geven aan het algemeen belang en aan internationale solidariteit”, aldus Hollande.

Samenwerking

Naast de tijdelijke vrijwaring van intellectuele eigendomsrechten roepen de wereldleiders ook op tot een uitwisseling van knowhow en technologie en gecoördineerde en strategische investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productiecapaciteit.

“Grote farmaceutische bedrijven bepalen de voorwaarden voor het einde van de pandemie van vandaag - en de kosten van het toestaan van zinloze monopolies zijn alleen maar meer doden en meer mensen die in armoede worden gestort. Alleen overheidsoptreden - niet filantropie, en niet de particuliere sector - kan de huidige ongekende crisis oplossen. Wij dringen er samen bij president Biden op aan om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan - en ervoor te zorgen dat een vaccin een wereldwijd gemeenschappelijk goed is, vrij van bescherming van intellectuele eigendom”, besluit Muhammad Yunus, winnaar voor de Nobelprijs voor de vrede.

Door jvh
AANGERADEN