Turkse topclub Galatasaray dient klacht in na ‘compleet verzonnen verhalen’ over seksfeestjes binnen hun club

Het roert in Turkije. Topclub Galatasaray heeft juridische stappen ondernomen tegen de krant Milliyet nadat die quotes in de mond van de voorzitter legde over seksfeestjes binnen de club met Ryan Donk, ex-speler van Club Brugge, in een hoofdrol. Ook Donk sprak op Instagram van ‘fake news’.

Dat het sportief niet goed gaat met de Turkse topclub, is een feit. Met nog acht speeldagen te gaan heeft Galatasaray acht punten achterstand op leider Besiktas. De club ging een tijdlang aan kop van de Süper Lig, maar kon slechts één van haar laatste zes competitiewedstrijden winnen. Liefst drie keer werd er verloren, waaronder van laagvlieger Rizespor (3-4) en promovendus Hatayspor (3-0).

Tot ongenoegen van voorzitter Cengiz, die een vergadering bij elkaar riep met onder andere trainer Fatih Terim. Op Galatasaray TV nam de voorzitter geen blad voor de mond over de huidige stand van zaken.

“Galatasaray zou er snel opnieuw moeten staan”, aldus Cengiz. “Vooral de spelers moeten hun waardigheid en eer in acht houden. Zij vertegenwoordigen de grootste gemeenschap van Turkije en dus zou elke wedstrijd voor hen een doodsstrijd moeten zijn. Waarom doen ze dat dan niet? Ik word er helemaal gek van. Ze zijn alleen maar bezig met hun premies.”

Turkse topclub Galatasaray dient klacht in na ‘compleet verzonnen verhalen’ over seksfeestjes binnen hun club
Trainer Fatih Terim. Foto: AP

De spelersgroep zou de uitspraken van hun voorzitter niet meteen geapprecieerd hebben en gedreigd hebben met een staking. En toen moesten de geruchten over een zware uithaal op de vergadering met Terim, die hij niet langer volledig steunt, nog komen.

“We zijn de orgieën van Ryan Donk beu”, zou hij gezegd hebben over de gewezen verdediger van Club Brugge. “Er wordt ook niet goed getraind. s’ Avonds houden de spelers feestjes terwijl ze de ochtend erop moeten trainen. Ze presteren dus het best op een ander. Dat ze eens werken!”

Die laatste quotes werden door de Turkse krant Milliyet op de wereld losgelaten en krijgen nu een juridisch vervolg. ”Het is immoreel om de president van Galatasaray zo in diskrediet te brengen met deze uitlatingen”, twitterde Galatasaray gisteravond. “Het verhaal is pure laster en volledig verzonnen.”

Donk liet via zijn Instagramaccount weten dat het gaat over ‘fake njunsu’. U hoeft geen Turks te kennen om dit te begrijpen.

Turkse topclub Galatasaray dient klacht in na ‘compleet verzonnen verhalen’ over seksfeestjes binnen hun club
Door Vincent Van Genechten, Guy Van den Langenbergh
AANGERADEN