De pinkjes aan de remmen konden niet baten: ploegmaat van Mathieu van der Poel mag van de UCI niet meer starten in Ronde van Turkije

Geen Alexandar Richardson donderdag in de vierde etappe van de Ronde van Turkije. De Brit van Alpecin-Fenix werd na de derde rit uit koers genomen na een illegale fietspositie.

Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) werd woensdag de allereerste renner die een koers moest verlaten door de nieuwe veiligheidsregels van de UCI. De Nederlander daalde tijdens de Brabantse Pijl af op de buis van zijn fiets, de zogenaamde ‘supertuck’, en haalde de finish in Overijse niet.

Diezelfde dag viel er meteen een tweede slachtoffer. Richardson mende het peloton in Turkije, maar legde daarbij zijn polsen op zijn stuur. Die ‘puppy paws’ zijn sinds begin deze maand evenzeer verboden. Het feit dat de 30-jarige Brit zijn pinken aan zijn remmen hield, kon niet verhinderen dat hij na afloop van de etappe te horen kreeg dat hij donderdag niet meer van start mocht gaan.

Op sociale media zorgde de uitsluiting van Richardson voor wat ophef. Zo werd er gezwaaid met een foto van Brandon McNulty (UAE Team Emirates), die voor dezelfde houding niet uit de Ronde van het Baskenland werd gehaald. Waarop Thomas De Gendt de afbeeldingen van de UCI erbij haalde, waaruit blijkt dat de positie van Richardson echt wel verboden is.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN