Derek Chauvin weigert zelf te getuigen op proces over dood van George Floyd

Bron © BELGA, Reuters, CNN

Derek Chauvin (rechts) Foto: AP

Voormalig agent Derek Chauvin heeft donderdag aangegeven dat hij niet zal getuigen op het proces rond de dood van George Floyd. Chauvin is de man die zijn knie op de hals van Floyd zette.

George Floyd overleed vorig jaar bij een politie-interventie in Minneapolis. De Afro-Amerikaanse man stierf nadat hij negen minuten lang de knie van de agent op zijn hals had gekregen. Het leidde tot een grote opstoot van protest tegen racisme in de VS.

Chauvin beroept zich op het vijfde amendement bij de Grondwet om niet te moeten getuigen. Dat geeft elke verdachte het recht om te zwijgen voor een rechtbank. Veel verdachten doen dat ook, omdat ze tijdens een kruisverhoor in de problemen vrezen te komen.

De voormalige agent zal onschuldig pleiten. Volgens zijn verdediging is Floyd overleden aan de gevolgen van een overdosis en hartproblemen. Het proces zit intussen in zijn derde week.

De verdediging beëindigde donderdag de pleidooien. Voordat ook de aanklagers hun zaak lieten rusten, lieten ze nog een laatste getuige opdraven om een argument van de verdediging tegen te spreken. De bewering van forensisch expert David Fowler dat een CO-vergiftiging door de uitlaatgassen van de politiewagen mogelijk mee de dood van Floyd veroorzaakte, is “simpelweg verkeerd”, zei longspecialist Martin Tobin.

Floyds zuurstofgehalte in zijn bloed was volgens een medisch rapport bij zijn dood nog 98 procent, dus was hoogstens 2 procent CO aanwezig, aldus Tobin. Fowler had gezegd dat hij 10 of 15 procent vermoedde. Een recenter autopsierapport, waarin het precieze CO-gehalte bewezen zou zijn, mochten de aanklagers bij deze laatste getuigenis niet vermelden van de rechter. Ze maakten die informatie namelijk niet bekend voor Fowlers getuigenis, terwijl de verdediging wel had aangekondigd het CO-argument te zullen gebruiken.

Vanaf maandag zal de jury zich buigen over de schuldvraag. Een uitspraak wordt niet voor het einde van de maand verwacht.

Door jvh
AANGERADEN