Turkse en Griekse ministers gaan verbaal in de clinch in Ankara

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Na afloop van een bezoek van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias aan Turkije, bedoeld om de dialoog tussen de twee landen te versterken, zijn de twee ministers tijdens een persconferentie verbaal in de clinch gegaan.

Aan het begin van de persconferentie was er nog lof voor de positieve en constructieve sfeer, maar al snel escaleerde de toon, zeker nadat Dendias Turkije opriep geen fake news te verspreiden.

Maar over onder meer hun maritieme grenzen, migranten en de behandeling van minderheden zijn de twee ministers geen stap dichter bij elkaar geraakt. Een duidelijk opgewonden Cavusoglu vond dat zijn Griekse collega “zware beschuldigingen had geuit tegen” zijn land en zijn volk. Dendias had namelijk de Turkse activiteiten in de Egeïsche Zee en de Oostelijke Middellandse Zee bekritsieerd, en de volgens Athene gebrekkige uitvoering van de migratiedeal tussen Brussel en Ankara.

“De positie van Griekenland is duidelijk, en het is niet de eerste keer dat u die hoort”, zei Dendias. “Turkije heeft in de Egeïsche Zee en de Oostelijke Middellandse Zee het internationaal recht en het VN-Zeerechtverdrag geschonden.”

“In deze dossiers verschillen we van mening, maar als u naar hier komt om Turkije te beschuldigen als we overeengekomen zijn om deze onderwerpen te bespreken, dan ben ik verplicht te antwoorden”, klonk het dan weer bij Cavusoglu. De Turkse minister noemde de uitspraken van zijn Griekse collega verschillende keren “onaanvaardbaar”.

Het was het eerste bezoek van een Griekse buitenlandminister aan Turkije in twee jaar.

Door jvh
AANGERADEN