200 renners, olympische aspiraties en 31 nationaliteiten: na één jaar wordt er in Gent weer op de piste gekoerst

Lotte Kopecky aan het werk op de piste in Gent. Foto: Foto Marc Van Hecke

Van donderdag tot zondag vindt in Gent de internationale pistemeeting plaats. Het deelnemersveld is zonder meer indrukwekkend te noemen. Er staan meer dan 200 baanrenners uit 31 landen aan de start. Niet verwonderlijk, want het is al sinds het WK van februari vorig jaar in de Duitse hoofdstad Berlijn geleden dat er nog eens een wedstrijd is gereden.

Peter Pieter, bondscoach van de baanwielrenners, is dolenthousiast dat zijn renners eindelijk weer in competitie kunnen uitkomen. “Het is de eerste baanwedstrijd van het jaar. In tussentijd hebben we wel met kleine groepjes een wekelijkse trainingssessie ingelast, maar dat vervangt het wedstrijdgebeuren natuurlijk niet. Ik ben dan ook heel tevreden dat we dit evenement nu kunnen organiseren.”

D’hoore en Kopecky aan het werk

Pisteduo Jolien D’hoore en Lotte Kopecky mogen zaterdag na meer dan een jaar competitiedroogte weer aan de bak in de ploegkoers. De Belgische toppistiers bij de vrouwen zijn erg gemotiveerd, want ze kunnen op deze wedstrijd tonen wat ze waard zijn in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. “Ik ben enorm blij dat Jolien nog blijft koersen tot aan de Spelen”, vertelde Kopecky eerder al bij Sporza. “Ik denk dat wij in België momenteel het beste koppel zijn dat kan gevormd worden op de ploegkoers. We hebben allebei een winnaarsmentaliteit en als we het beste van onszelf geven, kunnen we heel ver geraken.”Bij de mannen rijden Kenny De Ketele en Robbe Ghys de ploegkoers in Gent, al is dat duo nog geen certitude voor Tokio.

200 renners, olympische aspiraties en 31 nationaliteiten: na één jaar wordt er in Gent weer op de piste gekoerst
Ook Kenny De Ketele rijdt mee in Gent. Foto: Foto Marc Van Hecke

De Belgian International Track Meeting kan verder op een uitgebreide en aantrekkelijke deelnemerslijst rekenen. Met namen als Elia Viviani, Kirsten Wild, Amy Pieters, Benjamin Thomas, Jason Kenny, Laura Kenny, Theo Bos en Jan-Willem van Schip, belooft het één groot spektakel te worden in Gent. “Het is een normale baanrace”, zegt Pieters. “Met het omnium en de koppelkoers, waarbij we aan jonge renners de kans geven om zich te tonen. Ze staan allemaal te popelen om na lange tijd hun eerste rondjes op de piste in competitieverband af te werken. En straks kunnen onze U-19 en U-23 mannen- en vrouwen zich meten met de internationale toppers.”

Voorbereiding op EK en Olympische Spelen

Nu de UCI Nations Cup in Groot-Brittannië, die normaal gezien na deze meeting zou georganiseerd worden, is afgelast, vormt dit event één van de weinige voorbereidingen op het aankomende EK in het Wit-Russische Minsk in juni en de Olympische Spelen in Tokio eind juli. Met welke namen de bondscoach naar het EK en de Spelen zal trekken, is nog niet helemaal duidelijk. “Mijn selectie voor Tokio zal zondagavond nog niet vastliggen”, zegt Pieters. “Deze meeting is een momentopname. Als je alleen maar kampioenschappen of heel belangrijke kwalificatiewedstrijden rijdt, dan wordt het moeilijk om ook de jonge renners een kans te geven.”

Naast deze baanmeeting staan er nog twee competities in Hongkong en Colombia op de agenda. Al is dat nog onzeker. “Door het coronavirus is het koffiedik kijken of deze wedstrijden al dan niet zullen kunnen doorgaan”, sluit Pieters af. “We moeten week per week kijken hoe het ervoor staat. Enkel het EK in Minsk en de Olympische Spelen zullen met zekerheid verreden worden.”

Door Wouter Van Biezen
AANGERADEN