Pakistan blokkeert tijdelijk sociale media uit angst voor protesten

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Pakistan blokkeerde vrijdag verschillende sociale media uit angst dat een radicale islamitische groepering de technologie zou gebruiken om de protesten aan te wakkeren tegen een afbeelding van de profeet Mohammed in Frankrijk vorig jaar. Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en TikTok zijn niet toegankelijk in het hele land.

Aanhangers van het uiterst rechtse Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), een groep die Pakistans controversiële wetten over godslastering steunt, hebben wegen geblokkeerd en straten versperd bij de dodelijke protesten die maandag van start gingen. De demonstranten vragen aan de regering om de Franse ambassadeur voor 20 april het land uit te zetten. De regering beloofde dit als gevolg van een cartoon in Frankrijk waarbij de profeet Mohammed werd afgebeeld.

LEES OOK. Frankrijk roept landgenoten op Pakistan te verlaten

Minstens vijf personen zijn gedood bij de protesten, waaronder twee politieagenten. De protesten zorgden ervoor dat de Franse ambassade haar landgenoten aanspoort om Pakistan tijdelijk te verlaten. “Sociale media zijn voor enkele uren geblokkeerd zodat relschoppers deze niet kunnen gebruiken tijdens het vrijdaggebed”, aldus een ambtenaar.

Politieke partijen, islamitische groepen en terroristische organisaties zoals de Pakistaanse Taliban hangen heel sterk af van sociale media om contact te houden met hun aanhangers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten