Nieuw cruiseponton in Antwerpen in gebruik genomen

Bron © BELGA

In Antwerpen heeft vrijdag voor het eerst een schip gebruik gemaakt van het nieuwe cruiseponton aan de Scheldekaaien ter hoogte van Het Steen. Het ponton werd de voorbije twee jaar gebouwd om rivier- en zeecruiseschepen beter te kunnen ontvangen vlak bij de historische binnenstad, maar het cruisetoerisme ligt momenteel nog steeds stil door de coronacrisis. Enkele opleidingsschepen met studenten van de Hogere Zeevaartschool kregen daarom de eer om er als eersten aan te leggen.

Het nieuwe cruiseponton is 350 meter lang en beschikt volgens de stad over de geschikte capaciteit en faciliteiten voor hedendaags cruisetoerisme. Het zal worden gekoppeld aan een terminal en toeristisch onthaalcentrum in Het Steen. Daaraan wordt momenteel nog volop gewerkt.

“Het is al fantastisch om hier de eerste schepen te zien aanmeren”, vindt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen voor Toerisme. “Voor cruiseschepen is het natuurlijk nog wat te vroeg. We hopen dat als de situatie wat begint te verbeteren in eerste instantie een aantal riviercruiseschepen zullen langskomen die in Europa blijven toeren. Later hopen we dan weer intercontinentale zeecruiseschepen te zien, maar ik verwacht dat dat niet meer voor dit jaar zal zijn. Dit ponton is een promotie op zich voor de stad naar de cruisemaatschappijen toe en we hebben het uiteraard al bij hen onder de aandacht gebracht.”

Zowat 200 eerstejaarsstudenten van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen kwamen vrijdag op het cruiseponton aan wal na hun eerste zeereis van een maand. Ze kwamen aanvaren in de traditionele Poolse driemaster Dar Modziey en het onderzoeksschip Horyzont II. Tijdens de opleiding aan boord leerden de studenten diverse facetten van het zeemanschap en liepen ze wacht in shiften. De nadruk lag op het werken in groep, veiligheid, discipline, en het leren functioneren in de reële omgeving van een vaartuig met bemanning en lading.

Door jvh
AANGERADEN