Heftige beelden: rivaliserende jeugdbendes vechten conflict uit op straat in Luik

Bron © BELGA, La Meuse, RTBF

Twee rivaliserende jeugdbendes vochten vrijdagnamiddag een conflict uit in de straten van de Luikse voorstad Bressoux. Dat bevestigt het Luikse parket zaterdag. Bij die vechtpartij vielen één dode en twee gewonden. Er zou opgeroepen zijn om wraak te nemen in Verviers.

In de Luikse voorstad Bressoux brak vrijdagnamiddag een zware vechtpartij uit. Een jongeman van Tsjetsjeense origine werd door een bende gemaskerde mannen met baseballbats aangevallen toen hij in de Avenue de Nancy in Bressoux reed met zijn wagen. “De jongeman trachtte weg te rijden maar reed zich daarbij vast op enkele geparkeerde auto’s. Daarop werd er op hem geschoten”, zo zegt Damien Leboutte van het parket van Luik. Het slachtoffer bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De feiten waren het gevolg van een incident donderdag, waarbij Koerdische en Tsjetsjeense jongeren elkaar te lijf gingen in een tankstation in Luik.

In totaal pakte de politie, die met meer dan 100 manschappen ter plaatse kwam, 28 mensen op. Zij worden zaterdagmiddag nog steeds vastgehouden en moeten langs de onderzoeksrechter passeren. In hun wagens werden verschillende zware wapens gevonden, weet de Franstalige zender RTBF.

Het parket van Luik opende een onderzoek naar de feiten. De gearresteerden werden verhoord, en vrijdagavond nog kwamen een onderzoeksrechter, een wetsdokters en een ballistische expert ter plaatse. Volgens het Luikse parket werd die laatste expert opgevorderd omdat er zware wapens gebruikt werden. Er zijn beelden verschenen waarop een kalasjnikov te zien is.

Tijdens de confrontatie werd een TEC-bus geraakt door een steen. Verschillende lijnen zijn omgeleid of geannuleerd dit weekend.

Koerden en Tsjetsjenen

Volgens verschillende Franstalige media was de vechtpartij het gevolg van een conflict tussen jongeren met een Koerdische en een Tsjetsjeense achtergrond, die wonen in Luik en Verviers. Die informatie wordt zaterdagnamiddag bevestigd door het parket. De jongeman die om het leven kwam, zou een Tsjetsjeen zijn. Hij zou met de auto zijn toegekomen, waarna hij door mannen met baseballbats werd aangevallen. De auto botste daarbij op een geparkeerde wagen, waarna iemand het vuur opende op de bestuurder.

Volgens de Waalse krant La Meuse ging het om een afrekening maar het parket laat zich niet uit over een motief. De twee bendes troffen elkaar niet per toeval, de confrontatie was via sociale media opgezet. Het zou gaan om heel jonge bendeleden.

Op sociale media circuleert nu de oproep om een wraakactie. Zaterdagnamiddag zou één van de bendes naar Verviers willen afzakken. “De politie van Verviers is op de hoogte van de oproep en heeft de nodige maatregelen genomen”, klinkt het bij RTBF.

Door jvh, nba
AANGERADEN