Verenigd Koninkrijk levert bekende Belgisch-Indiase diamantair uit in fraudezaak van 2 miljard dollar

Bron © BELGA

Nirav Modi (midden) Foto: AFP

Het Verenigd Koninkrijk heeft donderdag het decreet getekend voor de uitlevering van de bekende Indiase diamantair Nirav Modi. Dat is vrijdag vernomen bij het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Modi groeide op in Antwerpen en heeft de Belgische nationaliteit. Hij wordt er in India van verdacht een bank voor 2 miljard dollar te hebben opgelicht.

Nadat justitie in Groot-Brittannië op 25 februari het licht op groen zette voor de uitlevering, is het decreet op 15 april getekend, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nirav Modi heeft nu nog veertien dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Britse rechter en tegen het decreet voor de uitlevering.

Rechter Sam Gooze oordeelde in februari dat er voldoende bewijs is om hem in zijn thuisland te berechten. Hij verwierp ook de argumenten van de verdediging dat Modi geen eerlijk proces zou krijgen en het risico loopt op zelfdoding.

2 miljard dollar

Modi leverde in het verleden nog juwelen aan beroemdheden als Kate Winslet en Naomi Watts. Maar in 2018 kwam hij in opspraak: de Indiase autoriteiten beschuldigden hem ervan om samen met enkele familieleden betrokken te zijn geweest bij de oplichting van de Punjab National Bank, voor 2 miljard dollar (zo’n 1,6 miljard euro).

Toen de fraude aan het licht kwam, sloeg Modi op de vlucht. Hij werd in maart 2019 in Londen opgepakt, maar ontkent elke betrokkenheid. Na zijn arrestatie werd zijn villa in de buurt van Mumbai door de autoriteiten opgeblazen omwille van inbreuken op de milieuwetgeving. De beelden van die ontploffing werden uitgezonden op de nationale televisie. De Indiase overheid liet ook zijn bankrekeningen bevriezen en eigendommen in Londen en in New York in beslag nemen.

Door jvh
AANGERADEN