Miljard euro steun voor Franse landbouwers na vrieskou, derde van wijnproductie verloren

Bron © BELGA

Foto: rr

De plotse vrieskoude, hagel en sneeuwbuien hebben de landbouw in Frankrijk zwaar getroffen. Een derde van de wijnproductie zou verloren zijn omdat ze druiven zwaar te lijden hadden onder de vrieskoude. De overheid belooft een miljard euro steun.

De Franse premier Jean Castex heeft zaterdag in Montagnac, in het zuiden van Frankrijk, een miljard euro steun aangekondigd voor de landbouwers die de voorbije weken door harde vrieskou getroffen werden. Hij sprak van de oprichting van een “uitzonderlijk solidariteitsfonds”.

“Een uitzonderlijke toestand vraagt uitzonderlijke maatregelen”, zei de eerste minister na een rondetafel met de afgevaardigden van de landbouwers en met verkozenen.

Het geld zal “reële verliezen” vergoeden, preciseerde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. De vrieskou vernielde honderdduizenden hectare landbouwgewassen. Ook druiven.

Minstens een derde van de wijnproductie van Frankrijk “zal verloren zijn” door de vriestemperaturen, wat neerkomt op ongeveer 2 miljard euro minder omzet, zo luidde een eerste schatting van de secretaris-generaal van het boerensyndicaat FNSEA.

Voor het fruit denkt de voorzitter van AOP (Association d’Organisations de Producteurs) van perziken en abrikozen dat Frankrijk dit jaar de helft minder productie mag verwachten, een verlies van 1,5 miljard euro.

Door tg
AANGERADEN