Marianne Vos de sterkste in Amstel Gold Race, volledig Nederlands podium

 

 ©  AFP

Marianne Vos (Jumbo-Visma) heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlandse haalde het in een spurt van een kopgroep.

De Amstel voor vrouwen kende een interessant verloop maar uiteindelijk viel alles te herleiden tot de laatste passage aan de finish. Op de Geulhemmerberg gingen Cecile Uttrup Ludwig en Marianne Vos in het offensief, maar zij werden weer bijgehaald door de andere toppers.

Op drie kilometer van de aankomst was het verhaal van ‘vluchtsters’ Gracie Brown over, waardoor de laatste keer Cauberg wel eens de beslissende move op zou kunnen leveren. Van Vleuten denderde vanaf de voet door, maar werd gecounterd door Niewiadoma. Vos probeerde aan te pikken, maar moest een antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk wist enkel Longo Borghini aan te pikken.

Op de top ging de Italiaanse er vandoor, maar Niewiadoma wist het gat te dichten. De achtervolgende groep wist in de laatste vijfhonderd meter de aansluiting te vinden, waardoor een sprint uitsluitsel moest bieden. Daarin was Vos oppermachtig, waardoor ze voor de eerste keer de Amstel Gold Race won. Vollering kwam nog sterk opzetten, maar werd tweede. Van Vleuten eindigde als derde (hc)

LEES OOK

Nu in het nieuws