Vlaams Belang vraagt ontslag van twee N-VA schepenen in zaak El Kaouakibi, voor Van Quickenborne stapt ze beter op als Vlaams parlementslid

Antwerps gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Sam van Rooy vindt dat twee schepenen voor N-VA, Nabilla Ait Daoud en Koen Kennis, ontslag moeten nemen als gevolg van de zaak El Kaouakibi. Dat zei hij in duidingsprogramma ‘De zevende dag’. Minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) zei in het VTM Nieuws dat el Kaouakibi beter ontslag zou nemen als Vlaams parlementslid.

Nadat een stadsaudit de ­integriteit van Sihame El Kaoua­kibi (ex-Open VLD) aan flarden schoot, sprak burgemeester Bart De Wever (N-VA) over een ‘collectieve verantwoordelijkheid’ voor de malversaties bij Let’s Go Urban.

LEES OOK. De lessen die De Wever uit de audit bij Let’s Go Urban trekt: “Ik wil geen klopjacht op de stadsdiensten” (+)

Oppositiepartij Vlaams Belang ziet dat anders. “Het is te gemakkelijk om hier een collectief verhaal van te maken”, zei gemeenteraadslid Sam van Rooy in duidingsprogramma De zevende dag. “Volgens de audit waren er nauwe banden met bepaalde schepenen, om toenmalig schepen van Jeugd Ait Daoud niet te noemen. Ook schepen van Financiën Koen Kennis moet aan zelfonderzoek doen. Waar sprake is van favoritisme, ik zou zelfs zeggen vriendjespolitiek, vindt Vlaams Belang dat deze politici de eer aan zichzelf moeten houden.”

“Als er gefraudeerd is met het belastinggeld van hardwerkende Vlamingen, is het niet meer dan normaal dat men opstapt”, verduidelijkte van Rooy nog.

LEES OOK. Audit Let’s Go Urban bevestigt fraude, maar brengt ook N-VA-schepen in een lastig parket (+)

Verschillende bronnen wezen al op de hechte band tussen Ait Daoud en El Kaouakibi. Ait Daoud zou ook erg voor Let’s Go Urban hebben gelobbyd. De oppositie stelt eerder al vragen over haar verantwoordelijkheid, waarbij ook Kennis, die als schepen van Financiën de vinger aan de knip hield, niet werd gespaard. De twee N-VA’ers maken nog steeds deel uit van de coalitie in Antwerpen.

“Omgekeerde Robin Hood”

Gemeenteraadslid Els van Doesburg (N-VA) die voor de meerderheid aan tafel zat in De zevende dag benadrukte dat de beslissingen over subsidies worden goedgekeurd door de voltallige gemeenteraad, dus ook door Vlaams Belang. “Iedereen is hier belogen. In dit is dossier is sprake van een omgekeerde Robin Hood die veel mensen betoverd heeft, die vertrouwen en geloofwaardigheid heeft opgewekt binnen zowel politiek, de media als het bedrijfsleven, en daar naar alles waarschijnlijkheid misbruik van heeft gemaakt.”

Jos D’Haese (PVDA) benadrukte dat zijn partij verschillende keren gevraagd heeft waarom er zo’n grote budgetten werden gegeven aan Let’s Go Urban. “De gemeenteraad wordt buiten spel gezet in Antwerpen en hebben steeds meer te maken met een neoliberaal project van prestigeprojecten. Het structureel sociaal werk wordt uit de wijken gehaald en vervangen door blingblingprojecten als Let’s Go Urban.”

Van Quickenborne: “Ontslag nemen uit Vlaams parlement”

Minister van Justitie Vincent Van Quikenborne (Open Vld) spreekt zich niet uit over het Antwerpse luik in het onderzoek. Maar, zo zei hij in het VTM nieuws, El Kaouakibi zou best ontslag nemen uit het Vlaams parlement waar ze sinds 2019 in zetelt.

“Ik vind dat het absoluut niet past in deze context in het parlement te zitten. En dus zou ze beter haar zetel ter beschikking stellen van de partij. Ik denk dat ze beter haar verdediging zou voorbereiden. Dat doen vanuit een parlementaire zetel lijkt me niet aangewezen.”

Door ELB,tg
AANGERADEN