Mauri Vansevenant toont zich ook in Amstel Gold Race: “Of ik nu mee kopman mag zijn? Laat me maar wat in de schaduw rijden”

Winnaar Wout van Aert was van alle Belgen in de Amstel Gold Race uiteraard de ster van de dag, maar ook Mauri Vansevenant liet weer van zich spreken. Het 21-jarige toptalent kwam na een valpartij nog terug in het peloton en verrichtte fantastisch werk voor kopman Julian Alaphilippe. “De benen en de conditie zijn goed”, stelde de youngster van Deceuninck-Quick Step na afloop.

LEES OOK. Na lang beraad is het officieel: Wout van Aert wint de Amstel Gold Race na millimetersprint met Tom Pidcock!

Vansevenant moest lang achtervolgen nadat hij betrokken raakte bij een valpartij in het peloton. “Eerst had ik een spaak uit mijn wiel. Het is moeilijk om dan terug te keren, en toen ik achteraan het peloton kwam, was er een val. En dan zit je weer te ver om de helling te beginnen en loop je achter de feiten aan. Ik had wel een goed gevoel vandaag en kon uiteindelijk nog wat helpen in de finale.”

Vansevenant verrichtte berenwerk voor wereldkampioen Julian Alaphilippe. “Zodra ik onder stoom kom, val ik niet snel stil. We hadden afgesproken dat het vandaag voor Julian was. Ik probeerde de kloof met de koplopers te dichten, maar op het einde was het beste eraf bij mij. Het is niet echt een parcours dat me ligt, maar de benen en conditie waren goed. Dus ik mag zeker niet klagen.”

Met zijn indrukwekkende prestaties van de jongste weken - hij toonde zich dit voorjaar al vaker - rijst de vraag of Vansevenant in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik voor winst kan meedoen. “Of ik nu mee kopman mag zijn voor de volgende wedstrijden? Goh, dat weet ik niet. Kopman is altijd zo’n mooi woord. Ik probeer er altijd wat tussen te rijden. Laat mij maar wat in de schaduw rijden, daar zal ik wel mijn ding doen”, sloot de jongeling af.

Van Avermaet moet vrede nemen met 26e plaats: “Veel meer zat er niet in”

Greg Van Avermaet finishte in de groep die streed om de vierde plek, maar eindigde als 26e. “Ik zat een beetje te ver om nog te sprinten”, gaf hij toe. “Meer zat er niet in vandaag.”

Van Avermaet oogde vermoeid aan de finish, maar sprak dat zelf uiteindelijk een beetje tegen. “Tja, een zware dag, maar op zich viel het eigenlijk ook nog wel mee. De normale editie van de Amstel Gold Race is zwaarder. Het was wel lastig op het einde, maar het hakte er ook niet echt in, al hoefde dat ook niet voor mij. Het was in deze koers moeilijk om het verschil te maken en in de groep achter ons zat ik wel op mijn plaats en veel meer dan deze uitslag zat er niet in. Ik had gehoopt om iets dichter te zitten in de sprint, maar ik zat te ver op het moment dat de sprint werd aangezet. Ik kon me er niet meer tussen plaatsen. Dat is spijtig, maar er zat niets meer in.”

Al hield hij wel een beter gevoel over aan de koers van zondag dan aan de Brabantse Pijl. “Het was al een beetje beter dan woensdag, maar het was nog altijd niet top. We zullen wel zien wat Luik-Bastenaken-Luik geeft. Waarschijnlijk rijd ik die koers nog wel. Ik doe er niet mee om te winnen, gewoon om nog een goede wedstrijd te rijden. Daarna gaat de riem er even af en mijn eerstvolgende koers wordt dan de Dauphiné.”

Michal Kwiatkowski: “Er wacht Pidcock een grote toekomst”

Michal Kwiatkowski, die in 2015 in de regenboogtrui de Amstel Gold Race won, was bij INEOS Grenadiers één van de speerpunten en zag zijn jonge teammaat Tom Pidcock nipt naast de winst grijpen. “Het was een goede race. Chapeau voor Tom, hij was er dichtbij, hij reed goed. Maar wat kan ik erover zeggen? Het was een zware wedstrijd en ik heb op de top van de Cauberg het contact met de groep verloren. Ik was nog aan het versnellen en we hebben perfect geracet. Daarom konden we snel rijden, zeker na de laatste keer Cauberg. We konden in de laatste ronde heel vermoeide renners zien. Het is typisch voor zo’n koers en het was een zware race.”

“Tom is een talentvolle renner die in vorm is en ik hou ervan om met hem en de andere jongens te zien racen”, ging Kwiatkowski verder. “Ik was niet de enige leider en dat was leuk om eens anders te rijden. Er waren nog sterke renners achter me en toen ze me hadden ingehaald, kon Tom wegrijden. Ik denk dat Van Aert en Schachmann een beetje bang waren van wat hij kan. Hij liet weer zien hoe sterk hij is, hij kan doen wat hij wil. Hij is super getalenteerd en er wacht hem een grote toekomst. Hopelijk kan hij genieten van de races in toekomst.”

“Tom heeft een zwaar programma nu, het team doet alles voor hem. Hij heeft geen druk en hij zal niet in het rood gaan. Er is veel te bereiken voor hem, zeker als je naar zijn leeftijd kijkt. Wat ik nu ga doen? Ik zal me voorbereiden op de Olympische Spelen en de Tour de France. Na Luik-Bastenaken-Luik zal ik even een pauze inlassen, maar ik ben blij dat ik terug ben en dat we meedoen voor de prijzen”, sloot de Pool af.

Door Sam Varewyck en Strahinja Ristovic
AANGERADEN