Reguliere voetbalcompetitie is afgelopen: Anderlecht haalt Champions’ play-offs, Moeskroen degradeert en AA Gent naar Europe play-offs

Foto: BELGA

De 34ste en laatste speeldag van de reguliere competitie zit erop in de Jupiler Pro League. Zondagavond werden nog 7 wedstrijden gespeeld en daarbij vielen nog wat belangrijke beslissingen. Anderlecht haalde als vierde en laatste ploeg de Champions’ play-offs, AA Gent en KV Mechelen kwalificeerden zich voor de Europe play-offs, en Moeskroen degradeert in extremis nog na een zege van Waasland-Beveren bij OH Leuven.

Champions’ play-offs: Anderlecht plaatst zich

Club Brugge, Antwerp en Racing Genk waren voor de slotspeeldag al zeker van hun ticket voor de Champions’ play-offss - de vroegere Play-off 1. Anderlecht deed wat het moest doen en won bij STVV, waardoor het als vierde club naar die Champions’ play-offs mag. Anderlecht wipt zelfs nog over Genk naar plek drie in de stand.

De winnaar van de Champions’ play-offs kroont zich tot kampioen en mag volgend seizoen rechtstreeks naar de Champions League. De nummer twee speelt de derde kwalificatieronde van de Champions League, de derde zal de laatste voorronde van de Conference League spelen.

De nummer vier van de Champions’ play-offs moet een barragematch spelen tegen de winnaar van de Europe play-offs. De winnaar daarvan speelt de tweede voorronde van de Conference League.

Opmerking: als Racing Genk komende zondag de bekerfinale wint tegen Standard, zal die barragematch niet gespeeld worden. De bekerwinnaar plaatst zich voor de laatste voorronde van de Europa League. Als Genk de beker wint, zal elke ploeg in de Champions’ play-offs zeker zijn van een Europees ticket en krijgt de winnaar van de Europe play-offs automatisch het laatste Europese ticket.

De vier teams zullen met de volgende puntentotalen beginnen aan Champions’ play-offs:

1. Club Brugge 38 punten

2. Antwerp 30

3. Anderlecht 29

4. Racing Genk 28

Europe play-offs: AA Gent en KV Mechelen kwalificeren zich toch nog

Voor de Europe play-offs - de oude Play-off 2 - werd er nog flink geschoven op de slotspeeldag. KV Oostende was al zeker dat het die mocht spelen als het de Champions’ play-offs niet haalde, maar verder kon er nog veel. Standard plaatste zich in een rechtstreeks duel tegen Beerschot, AA Gent deed hetzelfde tegen Zulte Waregem. KV Mechelen plaatste zich ook nog na een ruime zege tegen KV Kortrijk, Beerschot en Zulte Waregem grijpen naast een ticket.

De winnaar van de Europe play-offs komt zoals eerder gezegd uit tegen de nummer vier van de Champions’ play-offs, tenzij Genk de beker wint. In dat geval is de winnaar van de Europe play-offs automatisch zeker van Europees voetbal.

De vier teams uit de Europe play-offs zullen met de volgende totalen beginnen:

1. KV Oostende 27 punten*

2. Standard 25

3. AA Gent 25*

4. KV Mechelen 24

* De gehalveerde punten van KV Oostende en AA Gent werden naar boven afgerond.

Barrages voor Waasland-Beveren, Moeskroen degradeert

Het staat nu ook vast dat Excel Moeskroen na 7 seizoenen uit 1A degradeert. Les Hurlus verloren op het veld van Club Brugge en doordat Waasland-Beveren won bij OH Leuven, eindigen beide teams met 31 punten. De Waaslanders hebben echter 1 match meer gewonnen (8 tegenover 7), waardoor Moeskroen rechtstreeks naar 1B zakt.

Waasland-Beveren moet twee barragematchen spelen tegen RFC Seraing, de nummer twee uit 1B. De winnaar van dat dubbele onderonsje speelt volgend seizoen in 1A.

Uitslagen:

STVV - Anderlecht 0-1

KV Oostende - Cercle Brugge 1-1

Zulte Waregem - AA Gent 2-7

Kortrijk - KV Mechelen 1-4

Standard - Beerschot 3-0

Leuven - Waasland-Beveren 1-2

Club Brugge - Moeskroen 4-2

Eindstand:

1. Club Brugge 76

2. Antwerp 60

3. Anderlecht 58

4. Genk 56

5. Oostende 53

6. Standard 50

7. AA Gent 49

8. KV Mechelen 48

9. Beerschot 47

10. Zulte Waregem 46

11. OH Leuven 45

12. Eupen 43

13. Charleroi 42

14. KV Kortrijk 39

15. STVV 38

16. Cercle Brugge 36

17. Waasland-Beveren 31

18. Excel Moeskroen 31

Reguliere voetbalcompetitie is afgelopen: Anderlecht haalt Champions’ play-offs, Moeskroen degradeert en AA Gent naar Europe play-offs
Door Sam Varewyck
AANGERADEN