Ewoud Vromant is eerste paralympiër in De Container Cup: hoe neem je deel met een prothese?

De derde week van De Container Cup start vanavond met Lotte Kopecky en Ewoud Vromant. Die laatste zorgt voor een primeur. Vromant is de eerste en enige paralympiër die deelneemt aan De Container Cup. Hoe hij met een beenprothese toch in staat zal zijn om deel te nemen aan het veeleisende tv-programma, legt hij uit in bovenstaande video.

 

 ©  BELGAONTHESPOT

Ewoud Vromant (video bovenaan)

Paracyclist

Leeftijd: 36

Lengte: 1m92

Gewicht: 82kg

Palmares: Wereldkampioen individuele achtervolging 2020, wereldrecord individuele achtervolging , zilver WK tijdrijden, 2019, brons WK op de weg 2019, viervoudig Belgisch kampioen

“Ik vind het vooral super dat ze aan ons als paralympiërs gedacht hebben”, zegt Ewoud Vromant. “Want wij als paralympiërs kunnen toch wel wat meer aandacht gebruiken. We verdienen dat, zeker in aanloop naar de Paralympische Spelen. Het was niet evident om een paralympische sporter te vinden die kan deelnemen. De zeven proeven zijn toch specifiek en je kan bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit al een aantal proeven niet doen. Maar voor mij lukte het wel.”

Vromant onderging in 2012 een amputatie aan zijn rechterbovenbeen nadat er een tumor werd ontdekt. Daardoor wordt 1.500 meter lopen op een loopband voor hem wel een hele uitdaging. “Die proef doe ik dan wel met een hulpmiddel, een prothese (blade, nvdr.). Ik heb vroeger nog atletiek gedaan, maar enkel korte afstanden: honderd en tweehonderd meter. Dus 1.500 meter is echt wel lang voor mij. Bovendien heb ik het al vier jaar echt niet meer op een loopprothese gestaan. Ik heb mij wel een beetje voorbereid om te wennen, maar het zal sowieso een combinatie tussen wandelen en lopen worden. Daardoor zal mijn eindtijd allicht wel slecht worden, maar ik hoop in de andere nummers redelijk goed te scoren.”

Tijdens de afsluitende fietsproef hoopt Vromant dan weer tijd goed te maken op het gros van de deelnemers. “Alhoewel dat op het laatste komt, dus ik hoop dat ik nog een beetje fris ben. Andere wielrenners kloppen op de hometrainer zal niet lukken, maar andere sporters verslaan hopelijk wel.”

Als wereldrecordhouder en wereldkampioen op de individuele achtervolging is Vromant één van onze belangrijkste medaillekandidaten in Tokio voor de Paralympische Spelen. “Ik zeg het niet zo graag, maar eigenlijk wil ik gewoon goud. Ik moet de omstandigheden afwachten en ik weet ook niet wat mijn concurrenten gedaan hebben. Maar ik mik op goud.”

 

 ©  Foto Marc Van Hecke

Lotte Kopecky (video hierboven)

Baanwielrenster, wielrenster, veldrijdster

Leeftijd: 25

Lengte: 1m77

Gewicht: 66kg

Palmares: Meervoudig Belgisch, Europees en wereldkampioene op de piste, meervoudig Belgisch kampioene op de weg, ritwinnares in de Giro, Flandrienne van het jaar

Net als Vromant is ook Kopecky komende zomer een belangrijke medaillekandidaat in Tokio. Kopecky is een alleskunner op de fiets. Zilver op het BK in het veld, wereldtop op de piste en winnares van Le Samyn dit voorjaar op de weg. “Ik kan echt niet kiezen wat ik het leukste vind”, zegt Kopecky. “Vroeger deed ik echt alle sporten, sinds mijn elf jaar enkel nog fietsen. Voor De Container Cup heb ik toch vooral schrik voor het golfen en het bankdrukken.” Maar in de afsluitende drieduizend meter op de hometrainer kan ze wel veel tijd goed maken op haar concurrentes. “Maar dat is niet op mijn eigen fiets. Ik weet niet hoe dat die zal aanvoelen, al zal het afzien wel even hard zijn.” En tot slot kreeg ze nog de vraag voorgeschoteld wat ze het liefst zou winnen: een olympische medaille of een klassieker?

Bekijk de aflevering van De Container Cup met Vromant en Kopecky vanavond om 19u50 op Play4.

Rangschikking mannen

1 Jean-Marc Mwema 9:23.32

2 Tim Declercq 9:36.25

3 Jarni Amorgaste 9:38.86

4 Jasper Philipsen 10:16.15

5 Hendrik Tuerlinckx 10.28:87

6 Stoffel Vandoorne 10:41.69

7 Louis Croenen 11:47.50

Rangschikking vrouwen

1 Delfine Persoon 10:40.36

2 Lize Broekx 10:41.86

3 Loena Hendrickx 12:57.36

4 Lianne Tan 13:00.85

5 Julie Allemand 13:02.60

(Maarten Delvaux)

LEES OOK