Familiebezoek op ‘Camping Coppens’: “Je leven zo drastisch omgooien, het is nog altijd moeilijk te vatten”

Maarten (achter) probeert de keuze van zijn broer Staf ten volle te begrijpen. 

Maarten (achter) probeert de keuze van zijn broer Staf ten volle te begrijpen. ©  DPG Media

We zagen de afgelopen weken vooral veel hectiek in Camping Coppens. Nu de verhuis er eindelijk op zit, kan het gezin Coppens écht aan het Zweedse avontuur beginnen. Het begin van de weg moeten ze alvast niet alleen afleggen. Oudste broer Maarten is hen achterna gereisd met het vliegtuig. “Uw leven zo drastisch omgooien, ik vind het nog altijd een beetje moeilijk te vatten.”

Wout Desmytere

Vorige week was het zover: Staf Coppens, zijn echtgenote Monique en kinderen Nora en Beau kwamen na veel vijven en zessen eindelijk aan in Zweden. Hun eigen stekje hebben ze weliswaar nog niet. Ze huren voorlopig een gemeubeld huis, tot ze hun echte thuis hebben gevonden. Het is nog wat zoeken en verkennen, maar het gezin staat er niet alleen voor. Oudste broer Maarten is hen achterna gereisd.

Tijdens de eerste dag in Zweden wordt het gezin al geconfronteerd met enkele onverwachte voorvallen. Alle schaatscoaches in de omtrek zijn ziek en Monique wordt al meteen ingeschakeld. “Dat meent ge niet”, klinkt het bij Maarten. “Ge zijt hier één dag.” Met een klein hartje betreedt Monique de ijsbaan.

Schaatsen is dé sport voor het gezin. Coppens leerde zijn vrouw immers kennen op de schaatsbaan, tijdens de opnames van het VTM-programma Dancing on ice. Zij werd drie keer Nederlands kampioen kunstschaatsen en nam deel aan verschillende EK’s en WK’s. De kinderen hebben de microbe geërfd. “De schaatssport opgeven, dat zit er echt niet in”, zegt Coppens dan ook. “Ik zou het Monique en de kinderen voor geen geld van de wereld willen ontnemen.”

Vlucht voor routine

Iedereen heeft de handen dus meer dan vol. Toch probeert Maarten nog altijd te begrijpen waarom zijn broer nu per se naar Zweden wilde. “Is het voor jou geen vlucht? Uw leven zo drastisch omgooien, ik vind dat nog altijd een beetje moeilijk te vatten.” “Misschien wel”, laat Coppens in zijn hoofd kijken. “Er is één ding waar ik bang voor ben, en dat is routine. Van zodra er routine in je leven komt, zonder nog één avontuurlijk doel, dan word ik bang. Daar vlucht ik dan van weg”.

Maar, zoals blijkt: voor routine hoeven ze voorlopig niet te vrezen. Beau en Nora tellen nerveus af naar hun eerste schooldag in een nieuw land. Zeker Nora heeft nog veel vragen en twijfels. De pater familias moet een grote portie peptalk aan de dag leggen om zijn dochter ietwat gerust te stellen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook