De cultuuragenda in actiemodus
Deze week valt er niks apathisch te staren naar zoom- of andere schermen. Althans in deze cultuuragenda. Want deze week staat dit lijstje vol tips waarmee u zelf echt actief aan de slag kan. Nu nog kiezen wat u best ligt: grensverleggend interactief theater met Ontroerend Goed, uw eigen vlag maken in het S.M.A.K., rondwandelen op Erfgoeddag of in de historiek van de Gentse dierentuin uit lang vervlogen tijden.
Ontroerend Goed start met nieuwe productie TM een wereldwijde bewegingVan woensdag 21 tot en met zondag 25 april, wereldwijd, online
Het is altijd een beetje afwachten wat je als toeschouwer voorgeschoteld krijgt als het Gentse gezelschap Ontroerend Goed met een nieuwe productie uitpakt. Gelukkig is er de geruststellende gedachte dat je bij Ontroerend Goed dan wel soms een beetje verbaasd en soms kort verward bent, maar dat je als toeschouwer op zijn minst wel degelijk geraakt bent en gaat nadenken over wat er in deze wereld zoal aan de gang is.
Voorgeschoteld krijgen is overigens niet echt de juiste formulering, bij Ontroerend Goed maak je als toeschouwer wel eens vaker deel uit van de productie. Zo kon het publiek in de voorstelling Fight Night de acteurs (die in de rol van politici de gunst van de toeschouwer/kiezer moesten zien te veroveren), de acteurs gewoon van het podium stemmen. Die interactie met het publiek werd in de productie ‘£¥€$’ nog veel verder doorgetrokken: het publiek werd er bij het binnenkomen van de theaterzaal naar casinotafels geleid om er meegetrokken te worden in de mechanismen van een beurscrash.
Maar zoals gezegd, bij Ontroerend Goed ben je altijd zeker dat je inkomgeld goed besteed is.
Ontroerend Goed zag door corona wereldwijd meer dan 300 voorstellingen geannuleerd. Ook de meest recente voorstelling, Every Word Was Once An Animal, kwam niet veel verder dan een try-out en moest daarna in de ijskast blijven.
Maar in december begon het bij artistiek leider Alexander Deviendt te kriebelen en hij zette zich aan het nadenken: “Misschien is onze kracht niet per se het live aanwezig zijn, maar de interactie op zich, het oog in oog staan met de toeschouwer” aldus Alexander Devriendt in een interview in dsWeekblad.
Vier maand later, nu dus, verzamelde Ontroerend Goed niet minder dan 60 acteurs uit negen landen wereldwijd. Die acteurs spelen van dinsdag tot en met zondag de productie TM, een onlineperformance. Interactief theater voor telkens één acteur en één deelnemer, in de vorm van een rekruteringsgesprek. Niet voor een job, wel om lid te worden van de mysterieuze beweging TM.
Ontroerend Goed ontwikkelde in samenwerking met partners een online videoplatform om die één-op-één gesprekken mogelijk te maken. De acteurs wereldwijd kregen een decor toegestuurd zodat ze bij hen thuis kunnen spelen, achter de webcam.
Voor de nieuwe productie liet Alexander Devriendt zich onder meer inspireren door het boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman en door historicus Yuval Harari. “Die twee beklemtonen de kracht van de mensheid om samen te werken. Als je de media moet geloven ,“ aldus nog Devriendt “wordt de wereld gedomineerd door polariserende groepen die elkaar in de haren vliegen. Maar zijn die Capitoolbestormers, covidontkenners en fanatieke brexiteers wel representatief? Of zijn ze alleen maar de luidste roepers? De stille, welwillende meerderheid hoor je amper.”, zo besluit Alexander Devriendt.
De nieuwe productie TM wil in die zin meer zijn dan enkel theater, maar een beweging oprichten.
Midnight Blue Birds maken nieuwe plaat tijdens lockdownZondag 25 april, 20 uur, online, Facebook
Midnight Blue Birds, dat zijn de drie dames Evelien De Jaeger, Emilie Leysen en Nona Dekeyser, die elkaar leerden kennen op het conservatorium van Gent. Hun stemmen bleken zo bij elkaar te passen, dat ze samen aan de slag gingen. Resultaat: dromerige harmonie en een performance die doorspekt is met humor en spontaniteit.
Met Cyriel Vandenabeele (gitaar), Nils Vermeulen (contrabas) en Gert Malfliet (drums) hebben ze drie begeleidende muzikanten. Samen goed voor strakke swing en boogie woogie, afgewisseld met ongegeneerd romantische intermezzo’s. Helder en vrolijk.
Midnight Blue Birds greep deze aparte tijden van corona aan om een nieuwe zaalshow in elkaar te steken. Die kan nu tijdens een live studio sessie bekeken worden. Het publiek krijgt meteen een voorproefje van hun nieuw programma.
Allez, Chantez!: samen zingen zonder samen te zijnDonderdag 20 april, online, 20u30
Natuurlijk willen ze bij Allez, Chantez! Weer zo snel mogelijk fysiek bij elkaar kunnen komen om uit volle borst samen pop- en andere liedjes uit de voorbije decennia te zingen. Voorlopig moet het dus nog online, en wel elke derde donderdag van de maand.
Concertfilm Nordmann In VelvetWoensdag 21 uur, 20 u. Online
Je zal ons over Nordmann niet gauw een slecht woord horen zeggen. Nog voor ze doorbraken, maakten de bandleden er geen probleem van om alle trappen van kunstinstelling Voo?uit, toen nog met r, op te klauteren, om een groepsfoto te laten maken voor hun deelname aan Humo’s Rock Rally. Dat moet, als het geheugen nog goed zit, 2016 geweest zijn. En met In Velvet leverde de band rond saxofonist Mattias De Craene volgens Humo de beste Belgische plaat van 2020 af. Spreken wij helemaal niet tegen. Liveconcerten in de Handelsbeurs, om In Velvet te lanceren, zaten er niet in. Dan maar een livestream, zo vonden Nordmann en De Handelsbeurs. Dat concert kreeg veel onlinebezoekers. Ondertussen is er een nieuwe concertfilm over de derde plaat van Nordmann. Nordmann werkte voor de concertfilm samen met regisseur Jef Boes en D.O.P. Stefan Van Diest.
De concertfilm is geen alleenstaand feit, maar een initiatief van jazz.be dat via het project Spot On Jazz niet minder dan 9 concerten van Belgische jazzbands streamt.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Mezzosopraan duikt via teletijdmachine in geschiedenis van de operaTot 26 april, 4 online afleveringen
Met de OPERAtionele tijdmachine van Dr. Coppelius reist Donna Diva naar het verleden. Daar speelt ze haar lievelingsrollen in bekende opera’s. Ze ontmoet er grote componisten, werkt samen met bekende collega-diva’s en wordt verliefd op heldhaftige tenoren. Mezzosopraan Helene Bracke toerde met dit muziektheaterprogramma al een paar jaar langs culturele centra, maar nu dat door corona even niet meer kan, herwerkte ze de theatershow helemaal tot een vierdelige mini tv-serie.
Genietbaar voor kinderen van 6 tot 99 jaar!
Donna Diva TV vormt een geheel van 4 online afleveringen die via het streaming platform Sound of Ghent uitgezonden worden.
Alexander Devriendt van Ontroerend Goed in UitgelezenDinsdag 20 april, 20 u, livestream via Sound Of Ghent
Alweer een maand voorbij, alweer een Uitgelezen in aantocht. Het is nog even wachten tot de theaterzaal voor dit succesprogramma volloopt, maar Voo?uit gaat onvermoeid online verder met Uitgelezen. Tijdens de Uitgelezen van april liggen volgende twee boeken op tafel. In ‘De geheugenpolitie’ gaat Yoko Ogawa op zoek naar wat ons menselijk maakt. En in ‘Shuggie Bain’ geeft Booker Prize-winnaar Douglas Stuart een stem aan de weerlozen. In het panel zetelen deze keer - naast Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten - Alexander Devriendt, de artistieke leider van theatergezelschap Ontroerend Goed, dat op woensdag in première gaat met de nieuwe productie T.M., en Farah Focquaert, filosofe aan de UGent. De muziek komt van Rock Rally-laureaten Kids With Buns.
Maak je eigen vlag in S.M.A.K.
S.M.A.K. wil graag zijn steentje bijdragen in de vluchtelingencrisis en zamelt daarom geld in via de verkoop van postkaarten en vlaggen. De opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen.
Maar er is meer. Iedereen die dat wil kan tot 30 april een eigen vlag ontwerpen volgens zijn of haar eigen waarden. S.M.A.K. drukt de vlag op doek aan 25 euro. Daarvan gaat 15 euro naar Artsen zonder Grenzen, die de vluchtelingenkampen op Lesbos ondersteunen.
De vlaggen kunnen dan opgehaald worden op Wereldvluchtelingendag (20/06/2021). De ontwerpers kunnen zich in S.M.A.K. ook laten fotograferen met hun vlag.Meer info
Wandel eens in de dierentuin van GentVanaf 24 april, Zebracomplex, Zebrastraat
De Zoo van Antwerpen kennen we allemaal, maar van 1851 tot 1904 had ook Gent een dierentuin. Het huidige Muinkpark was toen veel groter dan nu en er waren onder meer olifanten, beren en exotische vogels te zien. De rijke burgerij kwam er graag flaneren, het ‘gewone volk’ was er alleen welkom op afgesproken momenten.
De Gentse dierentuin sloot al meer dan een eeuw geleden de deuren, maar in de Zebrastraat is de ‘Diergaerde’ binnenkort een klein beetje terug. De tentoonstelling Zoology toont naast hedendaagse kunst heel wat archiefmateriaal en zelfs skeletten van de dieren die er vroeger te zien waren.
Open zaterdag en zondag van 10u tot 18u. Nocturne donderdag 6 mei van 18u tot 22u.
Om te voldoen aan de coronamaatregelen werkt het Zebracomplex met tijdslots van 1 uur. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar reservaties@zebrastraat.be.
Duik de nacht in op erfgoeddagZaterdag 24 en zondag 25 april, Diverse plaatsen
Tijdens het weekend van 24 en 25 april heeft de twintigste editie plaats van Erfgoeddag. ‘Erf-goed’ mag daarbij heel letterlijk genomen worden: het gaat over datgene wat we van vorige generaties hebben geërfd en waarvoor we nu zorg dragen, met de bedoeling om het straks op onze beurt ook weer door te geven. Een weekend lang staat cultureel erfgoed in de kijker. Thema dit jaar: De Nacht. Veel avondlijke activiteiten dus, want echt de nacht ingaan, dat mag om coronaredenden nog niet. Ook in Gent zijn er tal van activiteiten. Ontdek ze op de site van Erfgoeddag en tik in het zoekvakje GENT in.Meer info
Lees ook
Video
Hoofdpunten
Politie start onderzoek naar beelden van jongen die leeftijdsgenoot bedreigt met mes: “Zulke jonge mensen, dat is uitermate verontrustend”
Waarom het moment van de Russen bij Bachmoet voorbij lijkt
Steeds minder supporters bij amateurclubs? Zij pakken dat slim aan: “Ik kan het alle clubs aanraden”
Dienst boekhouding Kamer adviseert om onwettige pensioenbonussen niet terug te vorderen: “Kostprijs hoger dan de bedragen”
Ook sociale onrust bij Aldi
Beste van Plus
Piloot in opleiding beleeft bange momenten wanneer deur van vliegtuig plots openzwaait tijdens vlucht
Gwenny en Marino verwelkomen hun 13de kind met de letters A, E, L en X: “Een verrassing, maar meer dan welkom”
Bezorger Amazon levert pakketje af… midden in gewapende politie-interventie
Van de zoon van Bono tot de dochter van Gene Simmons: dit zijn de ‘kinderen van de rockdino’s’