Twaalf topclubs leggen bom onder Europees voetbal en kondigen Super League aan: FIFA en UEFA zijn woedend en dreigen met sancties

 

 ©  ISOPIX

Twaalf Europese topclubs gaan door met hun plannen om een Super League op te richten, een rechtstreekse tegenhanger van de huidige Champions League, zo bevestigen ze zondagnacht in een persmededeling aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Manchester United-icoon vat kritiek op Super League samen in bikkelharde tirade live op tv: “Het is een schande, walgelijk!”

“Twaalf Europese topclubs hebben een akkoord bereikt omtrent de oprichting van een nieuwe competitie”, klinkt het. “De stichtende clubs zijn AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur.” Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken. De Amerikaanse bank JPMorgan liet weten dat het het Europese project zal gaan financieren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de start van het eerste seizoen, dat “zo snel mogelijk” van start moet gaan, zouden nog drie clubs aansluiten. In totaal wordt gemikt op twintig clubs. De vijftien stichtende clubs zijn jaarlijks verzekerd van deelname aan de Super League, waardoor het een gesloten competitie wordt. Voor de vijf resterende plaatsen worden voorrondes gehouden. De competitie zou telkens in augustus starten, met twee reeksen van tien ploegen. Daarin speelt elke ploeg twee keer tegen elkaar. De top drie van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, voor de overige twee plaatsen bij de laatste acht spelen de nummers vier en vijf van de groepen barragewedstrijden. De finale zou telkens in mei gespeeld worden.

“Het gaat hierbij om midweekwedstrijden waardoor alle deelnemende clubs in hun nationale competities aan de slag kunnen blijven. Eens de competitie bij de mannen van start is gegaan, zal er gewerkt worden aan de oprichting van een vrouwencompetitie.”

LEES OOK. Geen Duitse en Franse topclubs in nieuwe Super League? “Bayern sluit binnenkort aan, PSG weigert”

 

 ©  ISOPIX

Financiële redenen

De reden voor de oprichting moet niet al te ver gezocht worden: het financiële aspect is doorslaggevend. “De oprichting komt er op een moment dat de globale pandemie de instabiliteit van het Europese voetbalmodel heeft blootgelegd. Een strategische visie en duurzame commerciële aanpak zijn nodig om het Europese voetbal in waarde te laten stijgen. De voorbije maanden werd uitgebreid gepraat over de toekomst van de Europese competities. De stichtende clubs van de Super League zijn van mening dat de voorgestelde oplossingen de problemen niet voldoende zullen aanpakken, met name meer wedstrijden op topniveau en bijkomende financiële middelen.”

“De Super League zal voor meer economische groei en ondersteuning voor het Europese voetbal zorgen dankzij langdurige solidariteitsbijdragen aan de nationale competities. Deze bijdragen zullen gevoelig hoger liggen dan de opbrengsten uit de huidige Europese competities. In een eerste fase gaat het hier om een bedrag van 10 miljard euro. Daarnaast zal de competitie gebouwd worden op een duurzaam financieel model, met beperkingen wat betreft clubuitgaven. In ruil voor hun toetreding, ontvangen de clubs meteen 3,5 miljard euro om hun infrastructuur uit te bouwen en de gevolgen van de pandemie op te vangen.”

LEES OOK. “Oorlog” om Super League is overal voorpaginanieuws: “De strijd der rijken”

Real-voorzitter Florentino Perez is de eerste voorzitter van de Super League. “We zullen het voetbal op elk niveau helpen en onze sport terugbrengen naar de plaats waar zij recht op heeft”, aldus Perez. “Voetbal is de enige globale sport ter wereld met meer dan 4 miljard fans en het is de verantwoordelijkheid van de topclubs om een antwoord te vinden op hun verlangens.”

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin (links) naast Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin (links) naast Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus. ©  AFP

“Samenwerken met UEFA en FIFA”

Het is een rechtstreekse oorlogsverklaring aan de Europese Voetbalconfederatie UEFA, die maandag zijn plannen voor een uitgebreide hervorming van de Champions League wil bekendmaken. UEFA kwam al met een gezamenlijke mededeling van de Engelse Voetbalfederatie FA en de Premier League, de Spaanse federatie RFEF en La Liga, en de Italiaanse bond FIGC en de Lega Serie A: “Wij zullen onze krachten verenigen om dit cynische project te stoppen.”

De UEFA zal clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League uitsluiten, zo maakte ze zondag bekend in een persmededeling. Daardoor zouden de clubs in kwestie niet meer kunnen deelnemen aan Europees voetbal en de nationale competities. Hun spelers zouden mogelijk ook niet meer voor hun nationale teams mogen uitkomen.

De stichtende clubs dringen echter aan op gesprekken met UEFA en FIFA, “om als partners samen te werken”.

De FIFA ziet geen heil in de vorming van een Super League door een select groepje Europese topclubs. “We spreken onze afkeuring uit over een gesloten en afgesplitste Europese competitie, buiten de internationale voetbalstructuren om”, liet de FIFA zondagnacht weten.

De Wereldvoetbalbond reageerde ongeveer een uur nadat de oprichters van de Super League met de al deels uitlekte plannen officieel naar buiten waren getreden. “FIFA staat altijd voor eenheid in het wereldvoetbal en roept alle partijen die betrokken zijn bij verhitte discussies op om een rustige, constructieve en evenwichtige dialoog aan te gaan voor het welzijn van het spel en in de geest van solidariteit en fair play. De FIFA zal alles doen wat nodig is om bij te dragen aan een geharmoniseerde weg voorwaarts in het algemeen belang van het voetbal.”

 

 ©  EPA-EFE

Super League onderneemt reeds juridische stappen tegen UEFA en FIFA

In een brief gericht aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft The European Super League company (SLCo) aangekondigd reeds juridische stappen te hebben ondernomen, zo meldde het Engelse nieuwsagentschap PA, dat de brief kon inkijken, maandag.

De stichtende leden van de Super League nemen zo reeds de nodige maatregelen om eventuele sancties van de UEFA te counteren. De Europese Voetbalconfederatie liet zondag alvast weten clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League te zullen uitsluiten. Daardoor zouden de clubs in kwestie niet meer kunnen deelnemen aan Europees voetbal en de nationale competities. Hun spelers zouden mogelijk ook niet meer voor hun nationale teams mogen uitkomen. “Dat zou een onwettige reactie zijn en daardoor zien wij ons genoodzaakt nu reeds stappen te nemen om onszelf te beschermen.”

Daarnaast roept de Super League evenwel op tot samenwerking. “Wij hopen dat FIFA en UEFA de voordelen van onze nieuwe competitie zullen inzien. Wij zoeken samenwerking en ondersteuning om te zien hoe de nieuwe competitie kan ingepast worden in het ecosysteem van het voetbal.”

LEES OOK

Nu in het nieuws