Geen Duitse en Franse topclubs in nieuwe Super League? “Na PSG weigeren ook Bayern en Dortmund deelname”

Foto: REUTERS

De geruchten werden elke week hardnekkiger en zondag was het zover: de aankondiging. Twaalf Europese topclubs richten de Super League op. Maar Duitsland en Frankrijk doen (voorlopig) niet mee aan de hele operatie.

LEES OOK. Twaalf topclubs leggen bom onder Europees voetbal en kondigen Super League aan: FIFA en UEFA zijn woedend en dreigen met sancties

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Die twaalf gaan de strijd aan met de FIFA, UEFA en nationale bonden. Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken. Liverpool bevestigt intussen op zijn clubwebsite de plannen.

Wie goed kijkt, merkt op dat er toch een aantal opvallende afwezigen zijn. Denk maar aan Bayern München, Borussia Dortmund, PSG en Olympique Lyon. Voorlopig doen de Franse en Duitse topclubs dus niet mee. Maar daar kan wel eens snel verandering in komen. Onder andere The Daily Mail meldde dat Bayern, RB Leipzig en FC Porto op korte termijn de aansluiting zullen maken.

Maar gaandeweg kwamen er uit Duitsland zelf meerdere geruchten dat Bayern, net als Dortmund en Leipzig, helemaal niet staat te springen voor het idee van de Super League.

“De bestuursleden van de ECA hebben zondagavond in een virtuele bijeenkomst bevestigd dat de beslissing van vorige week nog steeds van kracht is. Dat betekent dat de clubs achter de geplande hervorming van de Champions League staan”, aldus Dortmund-bestuursvoorzitter Hans-Joachim Watzke die net als directeur Michael Gerlinger van Bayern München in het bestuur zit van de koepelorganisatie van Europese voetbalclubs. “Beide Duitse clubs die zijn vertegenwoordigd in het ECA-bestuur, hebben in alle discussies hetzelfde standpunt.”

En wat dan met PSG, de club van supersterren als Kylian Mbappé en Neymar, en een van de rijkste clubs ter wereld met steun uit Qatar? De Franse kampioen zou niet bepaald warm lopen voor het idee van de Super League en zou ook ‘kleinere clubs’ als Atalanta, Ajax en Leicester City zien als cruciaal onderdeel van een Europese competitie.

“Elk jaar minstens twee Franse clubs in Super League”

Elk jaar mogen minstens twee Franse clubs deelnemen aan de Super League, zo vernam het Franse nieuwsagentschap AFP maandag uit goede bron.

Bij de zondagnacht voorgestelde plannen voor de nog op te richten Super League waren de Duitse en Franse teams de grote afwezigen. Nochtans zouden net zij het grootste voordeel halen uit deelname, want de topclubs overstijgen er al jaren de nationale competities en zitten in eigen land aan hun limieten. Een mogelijke hypothese voor Frankrijk is dan dat de landskampioen zich jaarlijks zou plaatsen voor de Super League.

In de Super League is ruimte voor twintig clubs waarvan er vijftien vast onderdeel worden van de competitie. Vooral op dat gesloten systeem is veel kritiek. Twaalf clubs behoren tot de stichtende leden, voor de start van het eerste seizoen zouden er nog drie clubs aansluiten. Voor de vijf resterende plaatsen worden er voorrondes gehouden.

Geen Duitse en Franse topclubs in nieuwe Super League? “Na PSG weigeren ook Bayern en Dortmund deelname”
Foto: ISOPIX

FC Porto heeft geen interesse in Super League

In navolging van de Duitse topclubs Borussia Dortmund en Bayern München heeft ook FC Porto laten weten de Super League te mijden. De 29-voudig kampioen van Portugal is wel benaderd door de initiatiefnemers, maar voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa sloeg dat snel af.

“Er waren informele contacten met sommige clubs, maar we hebben er niet veel aandacht aan geschonken”, zegt de voorzitter. “De Europese Unie staat een gesloten competitie, zoals bijvoorbeeld de NBA in de Verenigde Staten, niet toe. En de Portugese voetbalbond is hier als onderdeel van de UEFA ook tegen. Wij kunnen niet meedoen aan iets wat in strijd is met de principes en regels van de Europese Unie en de UEFA. Als de Super League doorgaat, iets waar ik ernstig aan twijfel, zal de UEFA niet ophouden te bestaan. En de UEFA organiseert de officiële competities. Wij hopen nog vele jaren actief te blijven in de Champions League. We kijken naar de clubs die wel nog aan onze kant staan, zoals Bayern München, Ajax en Paris Saint-Germain.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN