Elf ontvoerde agenten vrijgelaten in Pakistan

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Elf Pakistaanse agenten die zondag tijdens anti-Franse betogingen waren ontvoerd door aanhangers van een radicale islamistische organisatie, zijn maandag na onderhandelingen vrijgelaten. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken.

De agenten waren in Lahore ontvoerd tijdens hevige protesten door aanhangers van de radicale islamistische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Die blokkeerde vorige week al gedeeltelijk de twee grootste steden van het land, Lahore en Karachi, evenals de hoofdstad Islamabad, om de uitzetting te eisen van de Franse ambassadeur.

TLP-aanhangers reageerden boos op de arrestatie vorige week maandag in Lahore van hun leider Saad Rizvi. Die kwam er enkele uren nadat hij had opgeroepen tot een mars in Islamabad op 20 april om de uitzetting van de Franse ambassadeur te eisen.

Ernstige dreiging

De Franse ambassade in Pakistan heeft zijn onderdanen en Franse bedrijven donderdag opgeroepen het land tijdelijk te verlaten vanwege “de ernstige bedreiging” door de anti-Franse protesten. Islamitische extremisten betogen al maanden tegen Frankrijk omdat president Emmanuel Macron het uitdrukkelijk heeft opgenomen voor het recht van een Frans tijdschrift om spotprenten van de profeet Mohammed te publiceren.

De Pakistaanse regering heeft aangekondigd dat ze TLP wil verbieden. Ook afgelopen herfst waren er al gewelddadige protesten tegen Frankrijk in het land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten