Indonesische vulkaan Merapi spuwt opnieuw lava

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Merapi, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, is maandag uitgebarsten en heeft lava gespuwd. Dat meldt de Indonesische geologische dienst.

De vulkaan, die in de buurt van de stad Yogyakarta ligt op het eiland Java, heeft 16 keer lava uitgestoten. Langs de zuidwestflank van de vulkaan werd een lavastroom van anderhalve kilometer lang waargenomen.

Er is geen melding van slachtoffers. Het alarmniveau, dat sinds november op het op één na hoogste niveau op een schaal van vier staat, wordt voorlopig niet aangepast. In januari spuwde de Merapi al as en rook tot drie kilometer hoog.

De 2.968 meter hoge vulkaan is slechts één van de zowat 130 actieve vulkanen in Indonesië, maar geldt als een van de gevaarlijkste. Het land met talrijke eilanden ligt op de ‘Pacific Ring of Fire’, de geologisch meest actieve zone op Aarde waar vaker aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

Bij een zware uitbarsting van de Merapi in 2010 kwamen meer dan 300 mensen om het leven en 60.000 inwoners verloren hun woning.

LEES OOK

Nu in het nieuws