Helikopter Ingenuity maakt historische vlucht op Mars

Voor het eerst heeft de mensheid een vlucht uitgevoerd op een andere planeet. Een onbemande Amerikaanse helikopter, Ingenuity of Vindingrijkheid gedoopt, heeft een succesvolle vlucht gemaakt op Mars. Dat heeft het Amerikaanse ruimtebureau NASA bekendgemaakt.

lvb, gjs

De marshelikopter begon maandagochtend rond 9.30 uur Belgische tijd aan zijn korte vlucht. Het toestel steeg op en bereikte in drie seconden tijd een hoogte van drie meter, bleef op die hoogte dertig seconden in de lucht hangen en landde vervolgens weer op het oppervlak van de planeet. Door de vertragingen tussen aarde en mars, was het wachten tot ongeveer 12.30 uur om de eerste beelden te zien.

“De hoogtegegevens bevestigen dat Ingenuity de eerste vlucht van een gemotoriseerd toestel op een andere planeet heeft uitgevoerd”, aldus het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Op door NASA vrijgegeven beelden zie je juichende medewerkers op het moment dat zij het goede nieuws krijgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu de eerste vlucht geslaagd is, zal de Marshelikopter nog een keer of vijf rondvliegen. Telkens enkele honderden meters verder. Hij houdt het waarschijnlijk ongeveer een maand vol op Mars.

De Ingenuity is bijna een meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo. Eind juli werd hij gelanceerd, als bagage in het laadruim van het Marskarretje Perseverance. Samen maakten ze de oversteek van 480 miljoen kilometer naar Mars en half februari landden ze daar, in een krater met de naam Jezero.

Lage luchtdruk

De Ingenuity moet onder meer zien om te gaan met de lage luchtdruk op het oppervlak van Mars. Die is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Ook de batterijen opladen, is moeilijk, Mars krijgt overdag ongeveer de helft van de zonne-energie op aarde. ’s Nachts worden de onderdelen aan boord blootgesteld aan temperaturen tot 90 graden onder nul.

Als de technologie op Mars blijkt te werken, wat nu het geval blijkt te zijn, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten