UEFA-voorzitter Ceferin bevestigt straf dreigement: “Geen EK of WK voor spelers die meedoen aan Super League”

De oprichting van een Super League door twaalf stichtende leden is “een beschamend voorstel van clubs die enkel nog geleid worden door hebzucht”, zo verklaarde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin maandag in de marge van het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie in het Zwitserse Montreux. “Ze spugen er recht mee in het gezicht van de voetbalfans.”

LEES OOK. Ophef over nieuwe Super League: waarom zijn reacties zo fel en wat zijn gevolgen voor Belgisch voetbal?

LEES OOK. KBVB én Beerschot komen met reactie op Super League, Ivan De Witte (AA Gent) haalt stevig uit: “Dit is een aanslag op het voetbal”

Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal willen samen met Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, AC Milan en Inter een eigen topcompetitie starten. De clubs uit Engeland, Spanje en Italië zijn wel van plan om in hun nationale competities actief te blijven, maar in plaats van de Champions League gaan ze dan midweeks spelen in de Super League: een ‘gesloten’ competitie waarin de oprichters altijd meedoen.

De UEFA-voorzitter benadrukte dat de spelers van clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League zullen worden uitgesloten. Daardoor zullen ze niet meer kunnen deelnemen aan internationale competities, zoals EK en WK, omdat ze niet meer voor hun nationale team mogen uitkomen.

“Niet alleen in het voetbal proberen we ons te verenigen. Regeringen werken ook samen. Maar er zijn dus mensen die niet denken aan solidariteit. Ze denken alleen maar aan hoe ze zelf meer geld in hun zakken kunnen krijgen. Dat is afschuwelijk. Gelukkig zijn de meeste mensen in de voetbalwereld niet zo, zoals grote Duitse en Franse voetbalclubs. De UEFA laat 90 procent van alle inkomsten terugvloeien in het voetbal. Omdat we van deze sport houden. We zullen dat altijd zo houden en zullen ons blijven verzetten tegen een gesloten competitie waarvoor clubs zich niet eerlijk kunnen kwalificeren.”

Super League onderneemt reeds juridische stappen tegen UEFA en FIFA

In een brief gericht aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft The European Super League company (SLCo) aangekondigd reeds juridische stappen te hebben ondernomen, zo meldde het Engelse nieuwsagentschap PA, dat de brief kon inkijken, maandag.

De stichtende leden van de Super League nemen zo reeds de nodige maatregelen om eventuele sancties van de UEFA te counteren. De Europese Voetbalconfederatie liet zondag alvast weten clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League te zullen uitsluiten. Daardoor zouden de clubs in kwestie niet meer kunnen deelnemen aan Europees voetbal en de nationale competities. Hun spelers zouden mogelijk ook niet meer voor hun nationale teams mogen uitkomen. “Dat zou een onwettige reactie zijn en daardoor zien wij ons genoodzaakt nu reeds stappen te nemen om onszelf te beschermen.”

LEES OOK. Ook topvoetballers reageren met afschuw op nieuwe Super League: “Dit is echt heel moeilijk te begrijpen”

Daarnaast roept de Super League evenwel op tot samenwerking. “Wij hopen dat FIFA en UEFA de voordelen van onze nieuwe competitie zullen inzien. Wij zoeken samenwerking en ondersteuning om te zien hoe de nieuwe competitie kan ingepast worden in het ecosysteem van het voetbal.”

UEFA-voorzitter Ceferin bevestigt straf dreigement: “Geen EK of WK voor spelers die meedoen aan Super League”
Foto: EPA-EFE

Europese Commissie reageert afwachtend

De Europese Commissie reageert eerder voorzichtig en afwachtend op de plannen voor de oprichting van een Super League, door twaalf stichtende leden. “Er wordt in Europa op een bepaalde manier aan sport gedaan, met duidelijke regels daaromtrent, en het is belangrijk dat we net dat Europese DNA beschermen”, vertelde een woordvoerster van de Commissie maandag aan nieuwsagentschap DPA.

Vraag is of de nieuwe Super League, die als een gesloten competitie zou doorgaan met daarin alleen de rijkste ploegen, niet tegenstrijdig is met de Europese wetgeving. “Het gaat in elk geval in tegen Europese waarden, zoals diversiteit en inclusie”, zo schreef Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Commissie, op Twitter.

“Daarop is ook het Europese sportmodel gebaseerd en dat moeten wij verdedigen. Het is geen voorbehouden recht voor rijke en machtige clubs die alle banden met de nationale federaties willen doorbreken.”

UEFA-voorzitter Ceferin bevestigt straf dreigement: “Geen EK of WK voor spelers die meedoen aan Super League”
Foto: Pool via REUTERS

Andere Premier League-clubs zitten samen

De veertien ploegen uit de Premier League die geen deel uitmaken van de toekomstige Super League hebben voor morgen/dinsdag een vergadering belegd. Dat meldt nieuwsagentschap PA maandag op basis van anonieme bronnen.

De veertien clubs steken de koppen bij elkaar als reactie op het nieuws dat de zogenaamde “Big Six” uit de Premier League mee stappen in de nieuwe Super League. De gesloten topcompetitie werd zondagnacht gelanceerd door twaalf Europese topclubs, waarbij Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Die zes zijn dinsdag niet uitgenodigd voor het overleg.

Italiaanse bond verzet zich

Ook de Italiaanse voetbalbond FIGC verzet zich tegen de oprichting van een Super League, zo bevestigde FIGC-voorzitter Gabriele Gravina maandag in het Zwitserse Montreux.

Met Juventus, AC Milan en Inter behoren er drie Italiaanse clubs tot de stichtende leden. “Voetbal behoort niet toe aan de elitaire clubs, het behoort toe aan de fans”, verklaarde hij. “Ik herhaal dus nog eens: wij verzetten ons tegen de Super League.”

Twaalf stichtende leden maakten zondagnacht hun plannen bekend om door te gaan met de oprichting van een Super League, een gesloten competitie met daarin enkel de rijkste clubs van het continent. Het nieuws lokte intussen heel wat verontwaardiging uit in Europa.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN