Praktische gids

Voorbeschouwing Waalse Pijl 2021: kunnen debutanten de oude heerser of de wereldkampioen kloppen?

 

 ©  BELGA

De 85ste Waalse Pijl kondigt zich als bijzonder interessant aan. Met Valverde komt de vijfvoudige winnaar aan de start en ook nu weer zit de zondag 41-jarige Spanjaard in een voortreffelijke vorm. Wordt het 6-2 in de tussenstand met Julian Alaphilippe? Of 5-3 en wint de Franse wereldkampioen voor de derde keer op rij dat hij start? Zelden waren er zoveel kandidaten om Marc Hirschi op te volgen in een koers waarin per traditie iedereen de laatste kilometer op zijn plek ‘valt’. Al de rest is voorspel.

Hugo Coorevits

PRAKTISCH:

Start: om 11.15 uur in Charleroi aan de Dôme. Tijdens de neutrale start wordt er eerst langs Gilly gereden. De eigenlijke start is op de N26 om 11.35 uur. Hoe lang de neutrale start is, deelde organisator Amaury Sport Organisation niet mee.

Afstand: 193,6 km

Aankomst: omstreeks rond 16.25 uur. Berekend op het koersschema waarbij de winnaar 40 km per uur haalt.

Live: de koers is zoals altijd van start tot finish te volgen op sportwereld.be. Op televisie zenden één en Eurosport vanaf 11u05 de vrouwen uit, hun aankomst is voorzien omstreeks 12u30. Eurosport zendt vanaf 13u de mannen uit, één volgt vanaf 14u.

Volg hier de Waalse Pijl 2021 LIVE van start tot finish!

Het parcours: drie keer de Muur van Hoei

Het is anders omdat op 30 september de Waalse Pijl vanuit Herve vertrok. Nu is voor het eerst sinds 2012 opnieuw gekozen voor Charleroi. Elk jaar is een andere Waalse stad aan de beurt. Dit keer zijn er twaalf hellingen aangeduid, terwijl het er vorig jaar maar tien waren. Dit keer is de klimkoers ook 8,4 km korter dan vorig jaar. Alles speelt zich af rond de Chemin des Chapelles die beter bekend is als de Muur van Hoei en die drie keer moet beklommen worden. Een moordende strook die 1,3 km lang is en gemiddeld tegen de tien procent oploopt. Het is de enige klimkoers met een WorldTourstatuut.

LEES OOK. PARCOURS. Waalse Pijl 2021: 12 hellingen, waaronder drie keer die verschrikkelijke Muur van Hoei

De favorieten: meer dan een hand vol

De vorige tien jaar was het bij de mannen even eenvoudig als bij de vrouwen met Anna van der Breggen die al zes keer op rij won: Alejandro Valverde was altijd de topfavoriet. Tot Julian Alaphilippe in 2018 de oude heerser kraakte en twee keer op rij won.

Alejandro Valverde.  

Alejandro Valverde.  ©  ISOPIX

Het is te simpel om nu alleen maar die twee op te sommen. Roglic en Pidcock zijn twee bijzonder interessante debutanten die zomaar meteen kunnen raak schieten. En dan hebben we het nog niet gehad over Benoît Cosnefroy, David Gaudu, Tadej Pogacar, Adam Yates of uittredende winnaar Marc Hirschi die in de Amstel vooral uitblonk door afwezigheid diep in de finale. Kandidaten zat dit keer.

Een andere vraag is bijvoorbeeld wat zo’n Mauri Vansevenant midden dit geweld kan uitspoken? Eerstgenoemde eindigde zeven van de veertien keer in de top-twee. De West-Vlaming is bijna twintig jaar jonger.

LEES OOK. DEELNEMERSLIJST. Waalse Pijl 2021

Het sleutelmoment: de laatste beklimming van de Muur van Hoei

Meestal is het voorspel naar de slothelling interessant om volgen. Vooral het positioneren voor de allerlaatste keer Chemin des Chapelles is een schaakspel, maar meestal is er geen finishfoto nodig om het verschil te zien. Of zitten we in het jaar van de finishfoto’s?

 

 ©  BELGAIMAGE

Het weer: kans op een bui

Woensdag verwacht het KMI, na het optrekken van het ochtendgrijs, opnieuw mooie zonnige perioden gevolgd door stapelwolken met enkele buien. De kans op buien is groter in de Ardennen, waar ook een donderslag mogelijk is. De maxima schommelen rond de 15 graden, de wind waait matig uit het noorden tot noordoosten.

Zo was het vorig jaar: eerste show van Vansevenant, Hirschi wint

Op 30 september 2020 ontdekte de wielerleek Mauri Vansevenant. De zoon van ex-prof Wim was dé man van de koers, net zoals hij zondag in de Amstel Gold Race ook de man van de wedstrijd was. Hij zat als neoprof in de vroege vlucht en vertrok daaruit op 20 km van het einde. Toen hij op 4 km van de streep op de Muur van Hoei viel, had hij nog een halve minuut voorsprong. Zijn sprookje spatte wat verder definitief uiteen.

Daarna deed Marc Hirschi zijn ding. Na de Tour de France was hij bij afwezigheid van Alaphilippe en een matige Valverde dé topfavoriet die het voor het toenmalige Team Sunweb afmaakte.

Uitslag 2020:

1. Marc Hirschi (Zwi) in 4u49’17”

2. Benoît Cosnefroy (Fra)

3. Michael Woods (Can)

4. Warren Barguil (Fra)

5. Dan Martin (Ier)

6. Michal Kwiatkowski (Pol)

7. Patrick Konrad (Oos) op 5”

8. Richie Porte (Aus) z.t.

9. Tadej Pogacar (Slo)

10. Simon Geschke (Dui) op 10”

 

 ©  BELGAIMAGE

De laatste 10 winnaars:

2011: Philippe Gilbert

2012: Joaquim Rodríguez

2013: Daniel Moreno

2014: Alejandro Valverde

2015: Alejandro Valverde

2016: Alejandro Valverde

2017: Alejandro Valverde

2018: Julian Alaphilippe

2019: Julian Alaphilippe

2020: Marc Hirschi

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten