Harley-Davidson binnenkort fors duurder in Europa

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson gaat vanaf juni fors hogere invoerrechten moeten betalen op zijn import in de Europese Unie. De invoerrechten stijgen van 6 procent vandaag tot 56 procent vanaf 1 juni. Vanaf juni dreigen de Harley-motoren dus een pak duurder te worden in Europa.

De maatregel kadert in de Amerikaans-Europese handelsoorlog die enkele jaren geleden uitbrak en waarbij beide handelsblokken elkaars producten zwaarder zijn gaan belasten.

Harley-Davidson kon sinds 2019 het hoge invoertarief voor Amerikaanse motoren omzeilen voor zijn producten die in andere landen, zoals Thailand, geassembleerd worden. Maar het bedrijf heeft naar eigen zeggen maandag van het Belgische ministerie van Economische Zaken een melding ontvangen dat het geen BOI-beschikking (bindende oorsprongsinlichtingen, red.) meer wil afgeven. Harley Davidson gaat de beslissing “onmiddellijk juridisch aanvechten”, klinkt het.

In het eerste kwartaal van 2021 waren de resultaten beter dan verwacht. Harley-Davidson, die onlangs een nieuwe strategie aankondigde, verdiende vooral meer geld met de verkoop van touringmotoren. De omzet steeg met 10 procent tot 1,4 miljard dollar. De winst groeide nog meer, van 70 miljoen dollar in het eerste kwartaal vorig jaar, tot 259 miljoen dollar nu.

AANGERADEN