Zware brand in kapel van school in Heule: zusters geëvacueerd, school blijft dicht

Heule / Kortrijk -

In het West-Vlaamse Heule heeft er vanmorgen een hevige brand gewoed in de kapel van een klooster. Het vuur werd rond 6 uur vanmorgen opgemerkt. De zusters die in het klooster wonen werden onmiddellijk geëvacueerd. De aanpalende school blijft voorlopig gesloten.

Het was onderhoudsman Eddy Vandooren (58) van de Spes Nostraschool die de brand opmerkte. Hij werd naar het klooster gestuurd omdat een van de zusters had gebeld dat de elektriciteit was uitgevallen. “Toen ik op de koer kwam, rook ik meteen brand”, zegt Eddy. “Ik ben naar boven gegaan en zag dat het brandde op de zolder. Die zat al volledig onder de rook. Ik ben meteen begonnen met de zusters te evacueren, want ze hadden nog niets in de gaten. Sommigen lagen nog te slapen in de kamers onder de zolder. We zijn meteen naar een andere vleugel gegaan. Dat bleek nodig, want we hoorden al dingen naar beneden vallen. Tien minuten later stond de kapel van het klooster al in lichterlaaie”, zegt hij. “De evacuatie verliep vlot, sommige zusters waren wat in paniek, maar andere bleven koelbloedig en deden meteen wat ik vroeg.”

Niet gemakkelijk te blussen

De brandweer kwam massaal ter plaatste. “Het ging al om een uitslaande zolderbrand”, zegt majoor Chris Deryckere van de hulpverleningszone Fluvia. “We hebben direct opgeschaald. Het was niet te doen om langs binnen te blussen. Aan elke zijde van het gebouw hebben we officieren geplaatst en van daar zijn we beginnen te blussen. Het was niet gemakkelijk, want de kapel ligt ingesloten. We hebben de straat afgesloten, omdat de topgevel dreigt in te storten.”

Drie brandweermannen raakten lichtgewond tijdens de interventie. In totaal werden er 62 manschappen opgeroepen. Iets na 8 uur was de brand onder controle, maar er zal nog een poos nageblust moeten worden. De kloosterzusters worden voorlopig in een ander klooster opgevangen. Er werden ook enkele buurtbewoners preventief geëvacueerd.

School gevrijwaard

De school Spes Nostra bleef gevrijwaard van de brand, maar de lessen kunnen voorlopig niet doorgaan. “We hebben de leerlingen ingelicht via sociale media en Smartschool, waar we ze hebben gevraagd om thuis te blijven”, zegt directeur Frederik Tack. “We houden ze ook tegen aan de toegangswegen. Zij die niet naar huis kunnen, worden opgevangen op de evacuatieplaatsen in het park en aan het Lagaeplein”

Zware brand in kapel van school in Heule: zusters geëvacueerd, school blijft dicht
Foto: gsd
Zware brand in kapel van school in Heule: zusters geëvacueerd, school blijft dicht
Foto: gsd
Zware brand in kapel van school in Heule: zusters geëvacueerd, school blijft dicht
Foto: gsd
Door gsd, sgg
AANGERADEN