Nieuwe UCI-regels zorgen alweer voor ophef: jurywagen eist uitleg van ontsnapte renner

 

 ©  BELGAIMAGE

De eerste rit in de Ronde van de Alpen was een prooi voor Gianni Moscon. Een van zijn landgenoten kreeg het onderweg dan weer aan de stok met de jury.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Gianni Moscon wint in thuisstad Innsbruck eerste rit van Tour of the Alps en wordt meteen leider

Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), Marton Dina (Eolo-Kometa) en Felix Engelhardt (Tirol) kozen maandag al na zeven kilometer het hazenpad. Op zo’n 35 kilometer van de streep liet de Italiaan zijn twee metgezellen achter, maar het peloton haalde uiteindelijk ook De Marchi bij.

Onderweg moest de Italiaan zich echter komen verantwoorden bij de jurywagen van de UCI.

“Ronde van de Alpen, een kleine kopgroep. Ik werd door de jury ter verantwoording geroepen omdat ze ervan uitgingen dat ik in een verboden positie op de fiets had gezeten”, aldus De Marchi, die daardoor een uitsluiting riskeerde. “Mijn armen en beide ellebogen rustten namelijk op mijn stuur. Wel, ik was aan het proberen om een paar handschoenen aan te doen op de top van de Brennerpas, die er besneeuwd bij lag. Safety first, altijd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Marchi kwam er dus goed vanaf. In tegenstelling tot Gijs Leemreize (Jumbo - Visma) en Alexandar Richardson (Alpecin - Fenix). Die eerste werd uit de Brabantse Pijl gezet voor de zogenaamde ‘supertuck’ (afdalen op de buis van de fiets), die tweede mocht niet meer starten in de Ronde van Turkije voor de ‘puppy paws’ (polsen op het stuur).

In de Tour of the Alps was er tijdens de eerste rit trouwen ook al ophef door de gevaarlijke finale. Dan Martin vond het zowaar “een van de engste aankomsten in lange tijd”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten