Zowel Bayern München als Paris Saint-Germain zegt neen tegen Super League: “De Champions League is al de beste competitie ter wereld”

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

De twaalf clubs die een Europese Super League willen oprichten hebben de hoop nog niet opgegeven om de Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund en het Franse PSG alsnog te overtuigen om tot de competitie toe te treden. Bayern en PSG verklaarden dinsdag allebei dat niet te zullen doen.

LEES OOK. Super League-baas Florentino Perez lacht UEFA-dreigementen weg en verdedigt nieuwe competitie: “Wij redden het voetbal”

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen op korte termijn een midweekse topcompetitie starten en zo tien miljard euro genereren. Ze zijn op zoek naar nog drie clubs en willen jaarlijks vijf ploegen uitnodigen. Bayern München, Borussia Dortmund en PSG zouden de drie clubs waarvan sprake moeten zijn, maar zij happen (voorlopig nog) niet toe. Volgens Der Spiegel hebben Bayern en Dortmund dertig dagen gekregen, vanaf 17 april, om de knoop definitief door te hakken.

PSG: “Elk voorstel dat gelanceerd wordt zonder de steun van UEFA zal de problemen niet oplossen”

Ook PSG zou een soortgelijk voorstel gekregen hebben, maar de Franse topclub zou slechts veertien dagen bedenktijd krijgen. De Parijzenaars hebben momenteel ook geen intentie om alsnog toe te treden. “Voetbal is een spel voor iedereen. Onze club is tegelijkertijd familie en een gemeenschap die samengehouden wordt door de fans. Laat ons dat niet vergeten”, vertelde PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi dinsdag na afloop van het UEFA-congres, waar hij als afgevaardigde van ECA verkozen werd in het Uitvoerend Comité.

“Elk voorstel dat gelanceerd wordt zonder de steun van UEFA zal de problemen niet oplossen. Het is eigenbelang dat dan spreekt”, gaf de Qatarees nog een sneer.

Ook Bayern zegt duidelijk neen

In een statement op zijn website heeft ook Bayern München laten weten dat het niet tot de Super League zal toetreden. “De leden van onze club en onze fans verwerpen een Super League”, zegt voorzitter Herbert Hainer. “Als Bayern is het onze wens dat Europese clubs de prachtige en emotionele competitie beleven die de Champions League is. We willen deze samen met de UEFA verder ontwikkelen. Bayern zegt nee tegen de Super League. “

CEO Karl-Heinz Rummenigge bevestigt dat: “Namens het bestuur wil ik expliciet duidelijk maken dat Bayern niet zal deelnemen aan de Super League. FC Bayern is solidair met de Bundesliga. Het was en is voor ons altijd een groot genoegen om Duitsland te mogen spelen en vertegenwoordigen in de Champions League. We herinneren ons allemaal met veel plezier onze Champions League-overwinning van 2020 in Lissabon - je vergeet zo’n vreugdevol moment niet. Voor ons is de Champions League de beste clubcompetitie ter wereld. ”

De plannen voor een Super League krijgen uit vele hoeken kritiek. Ook de Europese voetbalbond is allerminst een voorstander. “Het is een beschamend voorstel van clubs die enkel nog geleid worden door hebzucht”, verklaarde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin maandag nog.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN