TV-kok Wim Ballieu voor rechter wegens muizenuitwerpselen en gebruik van vervallen producten: “Geschokt toen ik die dagvaarding las”

Gent / Brussel -

Chef-kok Wim Ballieu stond dinsdag voor de Gentse rechter omdat er bij een controle door het FAVV in de Brusselse vestiging van zijn gehaktballenrestaurant Balls & Glory muizenuitwerpselen en bedorven producten werden aangetroffen. “Tweewekelijks kwam de ongediertebestrijding langs. Wat kan je nog meer doen?”

Bij een controle door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd in september 2019 in de vestiging van Balls & Glory (B&G) in Brussel muizenuitwerpselen aangetroffen in de kelder en voeding waarvan de uiterste datum overschreden was.

“Ook in 2017 en 2018 werden al eens inbreuken vastgesteld en daarom werd door het parket beslist om te dagvaarden”, zegt de procureur. Chef-kok Wim Ballieu en B&G Belgium Besloten Vennootschap riskeren nu elk 2.000 euro boete. (lees verder onder foto)

TV-kok Wim Ballieu voor rechter wegens muizenuitwerpselen en gebruik van vervallen producten: “Geschokt toen ik die dagvaarding las”
Wim Ballieu in zijn gehaktballenrestaurant Balls & Glory. Foto: fvv

Op 18 mei valt het vonnis. Ballieu was zelf aanwezig in de rechtbank. “Ik was geschokt toen ik de dagvaarding las. Ik word afgeschilderd als een crimineel, maar ik wil toch enkele belangrijk nuances aanbrengen. De vaststellingen zijn namelijk niet volledig juist neergepend.”

“Het wordt voorgesteld alsof we in het restaurant ongedierte hebben, maar dat is niet het geval. De uitwerpselen werden in de kelder en de afvalruimte aangetroffen.”

Duizenden euro’s naar ongediertebestrijding

“In die periode waren er rioleringswerken in de straat en de twee panden naast ons stonden leeg, van waar de muizen kwamen”, zegt Ballieu. “Het is eerder aan de stad om ongediertebestrijding te doen, maar duizenden euro’s hebben we geïnvesteerd om die muizen weg te krijgen, tweewekelijks kwam de ongediertebestrijding. Wat kan je nog meer doen?”

Ballieu betwiste ook de andere vaststelling en probeerde dat te staven met een laboanalyse. “Tijdens de controle was een jobstudent als shiftmanager aanwezig en kon hij niet onmiddellijk de juiste uitleg geven. De perceptie dat we bedorven voedingswaren zouden serveren, klopt niet.”

“Onze balletjes worden vacuüm getrokken en de datum was de productiedatum. Deze analyse toont dat ze daarna opgewarmd kunnen worden en perfect in orde zijn. Intussen hebben we de verpakking ook aangepast met de vermelding dat het product niet koud kan geconsumeerd worden. Ik vraag u dan ook mild te zijn.”

Door Simon Dekaezemaker
AANGERADEN